Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

‘s-Hertogenbosch,  juli 2024

Gegevens m.b.t. de ANBI-status.

  1. De naam van de ANBI-instelling: Vereniging San Salvator in Beweging.
  2. Het fiscaalnummer van de vereniging is 802343260
  3. Het contactadres van de Vereniging is:

Vereniging San Salvator in Beweging

Schaarhuispad 131
5231 PP Den Bosch
Tel. 06-48645507
IBAN: NL96INGB0006040713

  1. Het bestuur van de vereniging bestaat uit de volgende personen:

Jos de Ridder, voorzitter
Yvette van Hoeckel, secretaris
Liesbeth van Leijen (tot maart 2023) penningmeester
Jolanda Lensen (tot april 2024)
Albrecht Beeftink, (interim) penningmeester (vanaf april 2023)
Jacques Jochems
Esther Tetteroo
Frans Langemeijer

  1. 5. Beleidsplan

De vereniging heeft een omvangrijk beleidsplan opgesteld.
Dit plan is te vinden op de website van San Salvatorgemeenschap,  Visioen van liefde

  1. Beloningsbeleid

De Vereniging heeft één pastoraalwerker in dienst. Deze heeft een dienstverband van 24 uur per week. Haar salaris is vastgesteld conform de CAO Welzijn en Maatschappelijk werk op schaal 10.
Alle andere werkzaamheden worden verricht door vrijwilligers in diverse werkgroepen, waarbij onkosten vergoed kunnen worden. Het bestuur van de vereniging SSiB heeft hiervoor een vrijwilligersbeleid vastgesteld.

  1. Doelstelling

Volgens de statuten heeft de vereniging de volgende doelstelling:

Artikel 2.

De vereniging heeft ten doel het behartigen van de belangen van de San Salvatorgeloofsgemeenschap te ’s-Hertogenbosch in de ruimste zin van het woord;

Zij tracht dit doel onder meer te bereiken door:
a. het verder ontwikkelen van het open evangelische klimaat van de geloofsgemeenschap;
b. het zo nodig beheren en exploiteren van een gemeenschappelijke ruimte;
c. het verwerven van informatie ten behoeve van haar leden en het verspreiden daarvan;
d. het samenwerken met andere organisaties met een gelijk of aanverwant doel;
e. alle andere wettige middelen.

  1. Verslag van uitgeoefende activiteiten 2023

In 2023 werd  door SSiB op zondagochtenden vieringen georganiseerd in Dagcentrum Eygenweg. Een keer in de twee weken zingt koor Melodiek dat een onderdeel is van San Salvator in Beweging. De andere weken is er samenzang onder leiding van een cantor en een pianist. De vieringen worden door 60 à 80 mensen bezocht. Ongeveer een keer in de maand gaat onze pastor voor. Voor de andere vieringen kunnen we een beroep doen op zes deskundige vrijwilligers. Twee tot driemaal per jaar komende de voorgangers bij elkaar om zaken op elkaar af te stemmen.
San Salvator in beweging participeert in het Beraad van Kerken ’s-Hertogenbosch. De oecumenische viering in de bidweek, de vredesviering, de regenboogviering en de viering met hemelvaart zijn voorbeelden van deze samenwerking. De beroepskracht van SSiB is betrokken bij deze stedelijke vieringen.
Na de Russische inval in Oekraïne (februari 2022) werd er vanuit de samenwerkende kerken in ’s-Hertogenbosch een maandelijks vredesgebed georganiseerd. In de loop van 2023 werd in deze gebedsmomenten minder de nadruk gelegd op de situatie in Oekraïne maar juist ook aandacht gevraagd voor alle plaatsen waar oorlog heerst. Voorgangers van  de San Salvator gaan af en toe voor tijdens deze gebedsmomenten.
Onze beroepskracht is per september 2022 een dag minder gaan werken. In de ledenvergadering van 28 juni 2023 zijn de personele ontwikkelingen besproken. De ALV keurde het plan van het bestuur goed om op zoek te gaan naar een nieuwe pastor. In september 2023 werd een vacature voor 16 uur geplaatst. Vier kandidaten werden uitgenodigd voor een gesprek. De gekozen kandidaat kreeg op eigen verzoek een dienstverband van 12 uur aangeboden per 1 januari 2024.
Bij de wekelijkse vieringen zijn veel mensen betrokken: koster, voorganger, muzikanten, lectoren, koffiezetters, gastvrouwen, opruimers, enz. In de ledenvergadering van 28 juni is het plan besproken om een aantal zondagen anders in te gaan vullen. We willen als geloofsgemeenschap zo lang mogelijk iedere zondag bij elkaar komen en vinden het ook belangrijk om naar buiten toe zichtbaar te zijn. In het najaar van 2023 werd driemaal een Zondag Anders georganiseerd. Dit zijn bijeenkomsten met een inspirerend karakter in de ruimste zin van het woord zonder dat het een viering is en er wordt gestreefd naar minimale belasting voor de huidige voorgangers. Het ligt in de lijn der verwachting dat ook in 2024 zondagen anders worden georganiseerd.
In het najaar van 2023 werd twee keer een Bijbelse middag georganiseerd. Onder leiding van de beroepskracht verkenden belangstellenden enkele Bijbelverhalen die een paar weken later in de viering terug zouden komen. De uitwisseling van deze middagen werd verwerkt in de gebeden en overweging van vieringen.
Binnen SSiB besteden we veel aandacht aan onderlinge verbinding. Ontmoetingsmomenten zijn daarvoor wezenlijk. Er is altijd koffie na afloop van de viering met de mogelijkheid tot napraten. Op de eerste en derde woensdag van de maand staat de koffie klaar in onze ontmoetingsruimte in Ordune. Eén maal per maand wordt er gekookt en kunnen mensen zich inschrijven voor deze maaltijden. We organiseren vier maal per jaar een filmavond en  -middag in de Verkadefabriek. Ook dat zijn mooie ontmoetingsmomenten door het napraten.
We merken dat mensen binnen SSiB omzien naar elkaar. Als mensen niet meer kunnen autorijden wordt gekeken of iemand hem of haar wil ophalen. Ook de bezoekgroep gaat bij mensen langs die niet meer naar de viering  komen. Zij kunnen op de site elke week de tekst van de viering vinden. De pastor bezoekt mensen thuis of in het ziekenhuis.
SSiB organiseerde op 2 april 2023 een benefietconcert. Muzikanten spelen belangeloos en de opbrengst van deze muzikale middag (€ 722,-) komt ten goede aan SSiB.  Op vrijdagavond 17 november werd de 10de dienstenveiling georganiseerd. De opbrengst (€ 9743,-) komt ook ten goede aan de vereniging. De geveilde diensten, van wandelingen, lezingen tot maaltijden zorgen ook weer voor onderlinge verbondenheid.
Om leden van de gemeenschap te informeren wordt iedere twee tot drie weken een nieuwsfits via de mail verstuurd. In maart 2023 verscheen voorlopig de laatste Salvatoriaan. De Salvatoriaan verscheen van 2011 tot en met 2023 vijf tot zes keer per jaar. Het bleek niet mogelijk te zien om mensen voor de redactie te vinden. Indien nodig komt er een incidentele Salvatoriaan.

Financiële verantwoording 2023

Algemeen

In februari 2023 is aan het bestuur van de vereniging SSiB de jaarrekening 2023 gepresenteerd.
Op 28 juni 2023 is de jaarrekening voorgelegd aan de Algemene vergadering, waarna deze is vastgesteld en goedgekeurd.
Mede omdat SSiB een ANBI-status heeft, publiceren wij deze informatie ook op onze website. De hieronder genoemde bedragen zijn afgerond.

Financieel beleid

SSiB voert een conservatief financieel beleid met als uitgangspunt dat de (vaste) jaarlijkse kosten betaald kunnen worden uit de jaarlijkse inkomsten, voornamelijk de bijdragen van de leden. Het opgebouwde eigen vermogen dient als buffer om aangegane verplichtingen na te kunnen komen en onverwachte tegenvallers op te vangen.

Exploitatie

In totalen is in het jaar als 2023 volgt verlopen:

Totale inkomsten            €    88.739
Totale uitgaven               “     79.174
Positief resultaat          €       9.565

Inkomsten

Voor SSiB zijn de bijdragen van voornamelijk de leden verreweg de belangrijkste bron van inkomsten. Die vormen met € 53.179  een groot deel van de inkomsten. Andere inkomsten zijn de opbrengsten van de collecte (€ 13.210) bijdrage voor doop, eerste communie en uitvaart (€ 2575).  In 2023 werd een start gemaakt met digitaal collecteren door middel van een QR code. Aan diverse inkomsten (koffiegeld en bijzondere projecten) is nog € 11.822 ontvangen. SSiB ontving in 2023 een legaat van €1402. De jaarlijkse kerstactie bracht €2726 op.

Uitgaven

De inkomsten zijn voor verreweg het grootste deel besteed aan uitgaven voor onze primaire doelstelling.
Dit betreft personele kosten inclusief werkgeverslasten en scholing voor parttimemedewerker (€ 55.605), huisvesting (€ 5.515), scholing (€473) liturgie (€ 930), en koor (€ 5038).
Aan overige kosten, administratie, beheerkosten is € 7070 besteed. Deze uitgaven komen indirect ten goede aan onze hoofddoelstelling.

Dit toont aan dat wij zeer zorgvuldig omgaan met alle ontvangen bijdragen en giften en dat deze gelden -conform het uitgangspunt van de ANBI-status- vrijwel volledig ten goede komen aan de doelstelling van SSiB.

Balans

Het eigen vermogen van SSiB bedraagt per 31 december 2023 € 204.257.
Gelet op de jaarlijkse omzet van onze vereniging een bedrag dat zeker niet al te hoog is om toekomstige kosten en eventuele tegenvallers op te kunnen vangen. Het eigen vermogen staat grotendeels op spaarrekeningen. Daarnaast kent de vereniging een lopende bankrekening.
Er zijn geen gelden uitgezet in aandelen of obligaties. De vereniging heeft geen onroerende zaken of andere waardevolle activa.

Informatie

Voor nadere informatie omtrent de financiële zaken kunt u terecht bij de penningmeester Albrecht Beeftink.

Postadres: Schaarhuispad 131, 5231 PP Den Bosch
Telefoon: 06-48 64 55 07
e-mail: sansalvatorinbeweging@gmail.com
website: www.sansalvatorgemeenschap.nl
Bankgegevens: ING  nr. 6040713, ’s-Hertogenbosch, t.n.v. San Salvator in Beweging