Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

San Salvatorgemeenschap 21 – 22 feb 2015
Thema Vastentijd: Tot zegen geroepen zijn.
Thema: Geroepen om je weg te gaan.
Voorganger: John Parker
Muzikale ondersteuning: Melodiek

Openingslied za: Voor mensen die naamloos
– zo: Op weg naar morgen

Inleiding en welkom
Er zijn verschillende manieren om de 40-dagentijd te benaderen. De meeste onder ons kennen de traditionele wijze, van tot inkeer te komen door te vasten, door je te beperken tot de essentie van het leven, door zo te handelen en doen dat je tot diepe inkeer komt, het besef van wat je ten diepste drijft.
Een andere manier is deze tijd te benaderen als een weg die je volgt, een weg die je naar een duidelijk doel leidt: het mysterie van Pasen, het leven in volheid en volmaaktheid.
Hoe je ook deze tijd wil bekijken, wat je ook komt zoeken, weet dat je welkom bent. Wij vieren samen, ieder komt met zijn of haar zorgen en zegenen, ervaringen en teleurstellingen, met haar of zijn hoop en droom.
Laten wij samen deze tijd beginnen met een moment van stilte, van bezinning, en bedenken wat wij hier komen doen.

Bezinning
Zes volle weken tot Pasen. Een bijzondere tijd, om jezelf te herontdekken, om je leven te bekijken, om misschien beslissingen te nemen. Een bijzondere tijd om de volgende stap op je levensweg voor te bereiden, om na te denken wat je met deze stap wil bereiken. Je bent niet alleen; de Eeuwige komt je tegemoet, in mensen, in gebeurtenissen, om samen met jou de weg te ontdekken en te volgen.
Eeuwige, wij zijn dankbaar om jouw continue aanwezigheid. Mogen wij deze iedere dag opnieuw ervaren en ons ervan bewust worden. Amen.
Acclamatie za: Mijn God zijt gij, u wil ik danken – zo: Gij die uw naam hebt uitgeroepen

1e lezing: Genesis 9, 8-17.
God zei tegen Noach en zijn zonen: ‘Hierbij sluit ik een verbond met jullie en met je nakomelingen, en met alle levende wezens die bij jullie zijn: vogels, vee en wilde dieren, met alles wat uit de ark is gekomen, alle dieren op aarde. Deze belofte doe ik jullie: nooit weer zal alles wat leeft door het water van een vloed worden uitgeroeid, nooit weer zal er een zondvloed komen om de aarde te vernietigen. En dit,’ zei God, ‘zal voor alle komende generaties het teken zijn van het verbond tussen mij en jullie en alle levende wezens bij jullie: ik plaats mijn boog in de wolken; die zal het teken zijn van het verbond tussen mij en de aarde. Wanneer ik wolken boven de aarde samendrijf en in die wolken de boog zichtbaar wordt, zal ik denken aan mijn verbond met jullie en met al wat leeft, en nooit weer zal het water aanzwellen tot een vloed die alles en iedereen vernietigt. Als ik de boog in de wolken zie verschijnen, zal ik denken aan het eeuwigdurende verbond tussen God en al wat op aarde leeft. Dit,’ zei God tegen Noach, ‘is het teken van het verbond dat ik met alle levende wezens op aarde gesloten heb.’
‘Wees vruchtbaar, wordt talrijk, vervult de aarde. Zie, ik richt mijn verbond met jullie op en met jullie nageslacht en met het gevogelte, het vee en de wilde dieren. Geen leven zal ooit meer door de wateren van een zondvloed worden verzwolgen. Dit is het teken van het verbond dat ik stel tussen mij en jullie en al wat leeft, voor altijd: de regenboog in de wolken. Als donkere wolken zich boven je samenpakken, hef dan je ogen ten hemel op. Wanneer dan in de wolken de boog zich laat zien, die hemel en aarde verenigt, weet dan dat ik mijn verbond gedenk. Vreest niet.’
Lied za: Hij die gesproken heeft – zo: Gij zijt Gij

2e lezing: Marcus 1, 12-15
Na zijn doop door Johannes dreef de Geest Jezus de woestijn in. Veertig dagen bleef hij in de woestijn, waar hij door Satan op de proef werd gesteld. Hij leefde er te midden van de wilde dieren, en engelen zorgden voor hem.
Nadat Johannes gevangen was genomen, ging Jezus naar Galilea, waar hij Gods goede nieuws verkondigde. Dit was wat hij zei: ‘De tijd is aangebroken, het koninkrijk van God is nabij; kom tot inkeer en hecht geloof aan dit goede nieuws.’
Acclamatie za: Kwam van Gods wege – zo: Zijt Gij mij, God, een herder

Overweging
De 40-dagentijd: een tijd voor gebed, voor bezinning en inkeer, voor vasten.
Een paar dagen geleden heeft een kennis van mij deze tijd met de Ramadan willen vergelijken. Hij heeft deze tijd voor Pasen willen zien als een tijd van vasten, van zelfreiniging en van gebed. Een ander punt is het sociale aspect. Na een dag vasten komen moslims bij elkaar om samen te eten. Er wordt een deel van het eten voor de armen gereserveerd. De medemens wordt niet vergeten, er wordt rekening mee gehouden en voor gezorgd.
Onze christelijke vastentijd kent ook deze aspecten. Vroeger kreeg het aspect vasten veel nadruk. In onze gemeenschap kennen wij al lang de traditie van de Vastenactie, waarbij wij onze hulp en steun geven aan zoveel mensen in andere landen. Wij hebben in het verleden laten zien dat wij solidair zijn met medemensen de wereld over, ongeacht hun achtergrond of hun godsdienst. Medemensen, beelden van de Eeuwige, die ademhaalt, die hongerlijdt of dorst, die ziek is of ongeschoold in onze medemensen.
Tijdens deze komende weken willen wij weer aandacht besteden aan medemensen die onze hulp goed kunnen gebruiken. Blessings4you is een project dat werkzaam is in Oeganda, in Oost-Afrika. Een huis waar een aantal jongeren, wezen, onderdak krijgen, voedsel en onderwijs, met de hoop op een toekomst, gezond en wel. Dit project, klein en begeleid door plaatselijke vrijwilligers, willen wij ondersteunen in deze 40 dagentijd. Iedere week zullen wij aandacht aan het project besteden, en meer horen over de mensen die om onze hulp vragen.
Blessings4you: wees gezegend. Een mooi verband met ons hoofdthema voor deze komende weken: Tot zegen geroepen. Onze roeping, als ik het zo mag noemen.
Vandaag, de eerste viering van deze tijd, zetten wij de eerste stappen op weg naar Pasen. Een nieuw begin.
Het verhaal van Noach van onze eerste lezing, herhaalt het verhaal van het begin, de schepping. Wees vruchtbaar, wordt talrijk. Noach wordt gezegend zoals Adam dat werd, in dat ander verhaal. De aarde is schoon, alle vuil weggespoeld door de wateren van de vloed. Een nieuw begin, en de Eeuwige herhaalt de opdracht aan de eerste mens gegeven, en bezegelt deze met een zegen en met het teken van de regenboog. Ga, en de aarde schoonhouden. Je begint met een schone lei, en ik ben erbij.
Het evangelie verhaal heeft eenzelfde strekking. Het begin van het evangelie volgens Marcus. Eerst ondergaat Jezus het doopsel door Johannes in de Jordaan. De hemel gaat open, hij wordt gezegend, zoon van God genoemd. Dezelfde Geest die hem zegent drijft hem de woestijn in. Weg van alles, van zijn familie, vrienden en andere mensen, weg van de dagelijkse zorgen, geluiden en bezigheden. Met wilde dieren ging hij om. Tam, deze wilde dieren. Alles goed, eenheid, zoals in het verhaal van het begin.
Een beeld van het paradijs. Jezus begint zijn leven als profeet een nieuw mens, schoon, genezen, heel. Hij kan weer de wereld in, zijn weg volgen onder de mensen, met de mensen die hij ontmoet. Om goed als God te zijn, voor zichzelf, voor anderen.
De eerste viering van onze 40 dagentijd; zoals Noach in zijn ark, Jezus in de woestijn. En wij op weg naar Pasen. Gezegend om tot zegen te zijn.
Geloofslied za: Als God ons thuisbrengt – zo: Zijt Gij mij, God, een herder

Voorbede
Ik wil bidden voor allen die zoeken naar verdieping van hun leven;
dat zij tijd en rust vinden om stil te staan bij de dingen van alledag;
dat zij de Eeuwige mogen ontmoeten in mensen om zich heen;
dat zij zich blijven verwonderen over de aarde en haar bewoners.

Heer ontferm U

Ik wil bidden voor allen die veranderingen en vernieuwingen tegenhouden;
dat zij blijven geloven in de goede bedoelingen van anderen;
dat zij niet buitengesloten worden, noch door anderen, noch door zichzelf;
dat de Geest ons in onze verscheidenheid bijeen mag houden.

Heer ontferm U

Ik wil bidden voor allen die ziek zijn en die bang zijn voor wat komen gaat;
voor wie de ouderdom vrezen, voor wie alleen zijn;
voor wie zich een last voelen voor anderen;
geef hen en ons allen het gevoel dat jij ziet wat er in ons leeft aan vreugde en verdriet.

Heer ontferm U

Tafelgebed
Jij God, bevrijder, die ons tot vrijheid hebt geroepen,
wij noemen je naam:
Reisgezel, Licht in de nacht,
Eeuwige Bron, waarnaar wij op weg zijn;
Wij bidden Je om hulp:
dat wij ons hart niet verpanden
aan een slaafs bestaan van hebben en houden.
Jij die de onvrijheid las in de ogen van mensen,
geef ons jouw ogen.

Jij bent ons zo nabij als wij wegtrekken
uit het huis van onrecht
en de woestijn ingaan op zoek naar een vrij land.
Jij durft het wonder aan dat stenen veranderen in brood
eenlingen in vrienden, macht van enkelen
in dienstbetoon aan velen.

Laat ons luisteren naar die roep om vrijheid
in onszelf en in allen die deze wereld anders willen.
Geef ons jouw oren.

Hij, die meer dan iemand van ons Uw evenbeeld geworden is
Hij koos als geen ander voor de weg
die tot waarachtig leven leidt.
Dat leven heeft hij geproefd en de toegang voor ons geopend.

Waar Hij kwam gingen deuren open,
werd brood en vis, geld en goed gedeeld
en spraken mensen vrijmoedig van een nieuwe tijd.

Zijn vrijheidsdroom maakte Hij waar
toen Hij dat oude gebaar van zijn volk
tot leven bracht op de avond voor zijn dood.
Hij nam toen brood, brak het
en deelde het uit, terwijl Hij zei:
Neem en eet en doe zoals ik,
deel jezelf mee aan wie geen brood heeft om te leven.

En ook de beker liet Hij rondgaan met de woorden:
Deze beker is mijn bloedeigen leven,
vergoten om een fontein van levend water te zijn
voor allen, die dorst hebben naar het leven zelf.
Dit is een nieuw begin, een verbond dat allen heel maakt.

Om goed te weten dat wij alleen maar kunnen leven
als wij brood en beker delen overal waar mensen zijn,
daarom doen wij wat Hij ons vraagt.
We kiezen, gedreven door Zijn Geest,
voor de bevrijding van de armen.
Wij willen ons afkeren van een slaafs bestaan
en niet rusten voordat iedereen
menswaardig en in vrijheid leven kan.

Door zijn kracht bidden we dit visioen naar ons toe:
Onze Vader

Vredeswens
Vredeslied za:
God, houdt ons oog op U – zo: Vrede zij u van God in de hemel

Iedereen wordt van harte uitgenodigd aan de tafel met brood en wijn
Communielied za: Een vader had een mooie droom – zo: Die met ons deelt

Mededelingen

Slotgedachte: door Marian Veenker
We zijn geroepen om onze weg te gaan. Een weg die ons soms langs onbegane wegen en naar onverwachte plaatsen leidt.
Voor Julienne Meijer, de oprichtster van Blessings4you-Uganda, leidde die weg naar de stad Jinja in Oeganda. Ze werd geraakt door de grote armoede waarin de mensen in de sloppenwijk leven. Ze wilde iets doen voor deze mensen, vooral voor de kinderen en begon met de opvang van verwaarloosde kinderen en wezen in het family house. In dit huis mogen kinderen weer kinderen zijn; ontvangen ze liefde, zorg en kunnen ze naar school. Ze heeft haar project Blessings4you-uganda genoemd, omdat ze door dit werk tot zegen wil zijn voor de mensen in Oeganda.
We zijn geroepen om tot zegen te zijn. We zijn geroepen om onze weg te gaan, om ‘Goed Nieuws’ te zijn voor elkaar. Door het project Blessings4you-uganda mogen we een zegen zijn voor deze kinderen in Oeganda.

Zegen en wegzending

Slotlied za: Aan wat op aarde leeft – zo: Wonen overal nergens thuis.

1 Reactie

  • Ard Nieuwenbroek
    Posted 22 februari 2015 9:51 pm 0Likes

    Mooi viering John…!

Plaats een reactie

Op de Agenda

Viering 24 november

24 november 2024 10:30 Cello Eygenweg
U bent welkom in de viering om 10.30 uur in Cello. Heleen Hendrikx is de voorganger. Muzikale ondersteuning door Melodiek.

Dienstenveiling

29 november 2024 17:30 Cello Eygenweg
Op vrijdagavond 29 november is het zover: de jaarlijkse dienstenveiling ten bate van de San Salvatorgemeenschap. Een mooie verzameling diensten wordt die avond per opbod geveild. U bent om vanaf…
Inloophuis en kantoor Ordune
Schaarhuispad 1315231 PP Den BoschOp de eerste en derde woensdag van de maand staat de koffie klaar tussen 10.00 en 11.30 uur. U bent welkom!
NL96 INGB 0006 0407 13
Vieringen in Dagcentrum Eygenweg
van der Eygenweg 15231 PA ‘s-Hertogenbosch

San Salvator gemeenschap 2024