In Cello zat afgelopen zondag op de eerste rij een kleine man met een bruine huid. Omdat Ed Andriessen hem in het Engels verwelkomde, wist iedereen meteen dat dat Dr. Sujit was: de oprichter van de organisatie die dit jaar in onze vastenactie centraal stond.
Zo’n vijfendertig mensen bleven na de viering naar hem luisteren. Een ‘gladde’ powerpointpresentatie werd het niet, maar wel een verhaal dat ráákte: zijn persoonlijke betrokkenheid was in elk woord voelbaar.
De start van zijn betoog was meteen raak:
‘ Wij, mensen zijn de meest intelligente wezens op aarde en dus hebben wij ook de grootste verantwoordelijkheid. Zorg dragen voor iedereen: dat is de consequentie van de ‘global village’ die onze aarde geworden is.’
Als arts voelt hij zich bevoorrecht om zijn goede opleiding: ‘I can support myself.’ Maar hij beseft dat hij een hoge uitzondering is in een land waar het zelfs al een bijzonderheid is als je het hele jaar kunt beschikken over ‘gewoon’ water…
Boeddha, Mahatma Ghandi, de schrijver Rabindranath Tagore en Moeder Teresa met wie hij twee jaar heeft gewerkt, hebben hem diepgaand beïnvloed. Maar anders dan moeder Teresa benadrukt hij dat de armen het best –en het meest respectvol- geholpen worden door hen in staat te stellen zelf te werken aan het verbeteren van hun hele situatie.
De werkgroep had niet voor niets weer het doek opgehangen dat in de vastenactie centraal stond. Daarin werd aandacht gevraagd voor zowel microkrediet, als voorlichting, onderwijs en medische zorg. Focussen op één enkel aspect helpt niet, stelt Dr. Sujit. Ook benadrukt hij herhaaldelijk dat vrouwen een absolute sleutelpositie vervullen in het hele ontwikkelingsproces. Scholing van vrouwen, zodat zij een volwaardige plaats in kunnen nemen in de maatschappij, biedt een mogelijkheid om het hele gezin vooruit te helpen.
Hij heeft geleerd ‘wat hij te doen heeft in dit leven’ en ‘the best choice’ gemaakt. Heel blij is hij met de steun van zoveel vrienden die zijn grote ideaal van armoedebestrijding delen en hem door hun concrete hulp de power geven om door te gaan.
Ik voel me opgetogen als ik naar huis rijd: je wordt er toch gewoon blij van als je aan zoiets mee mág doen? Nog lang neuriet in mijn hoofd een regel van een lied dat we vaak zingen: ‘Te doen gerechtigheid hebt Gij ons aangezegd.’ Wat mij betreft kunnen we dat niet vaak genoeg op het programma zetten. Gerechtigheid doen: het is de kernwaarde van ‘mijn’ christendom, dat ik gelukkig met velen in de San Salvatorgemeenschap mag delen.
PeterThijssen, Ben en Rieky van Houten en andere leden van de werkgroep: veel dank dat jullie dit project voor ons levend hebben gemaakt!
Toos Verdonk
2 Comments
Ben en Rieky van Houten
Heel mooi en treffend verwoord Toos.
Ondanks het korte bezoek van Sujit zijn we weer heel erg gemotiveerd om met weer een nieuw project – een school voor 400 kinderen in Kalyanpur – verder te gaan.
Peter Thijssen
Toos,
Wat heb je dit mooi verwoord!
De aanwezigheid van Dr. Sujit was ook voor ons als bestuur van stichting IMCN weer enorm inspirerend.
De volgende uitspraak van Dr. Sujit tijdens zijn presentatie is typerend voor de manier waarop de San Salvator gemeenschap de vastenactie tot een succes heeft gemaakt:
“The meaning of my life is: as soon as possible, as much as possible, do something for others”
Dank voor de inzet van eenieder!