Skip to content Skip to sidebar Skip to footer
SAN SALVATORGEMEENSCHAP | 6 oktober 2024

Voorganger:  Daniёlla Martina | Lectoren: Rinus van der Heijden en Toon van Mierlo
Koor:
Melodiek o.l.v. Marcel van der Maeden  Pianist: Coby Wagemans

Openingslied: Wat vrolijk over u geschreven staat
Welkom

Mag ik u vragen om het stil te laten worden in ons…
Wij bidden…
Wees hier aanwezig, in ons midden
Wees hier aanwezig in de stilte van ons hart
Wees hier aanwezig in ons delen en ons breken
Wees aanwezig in vriendschap, in verdriet en troost.
Wees aanwezig in de weg die we gaan, geef ons richting en beziel ons.
Laat ons Uw woorden beluisteren
Beroer ons met de klanken van melodieën
Dat we bezielt mogen worden met een frisse geest
Die ons voedt en ons leven geeft.
Amen

Lied: Wees hier aanwezig

Openen van de Bijbel
INLEIDING OP LEZINGEN

1e lezing Hebreeën 3, 1-6

Daarom, heilige broeders en zusters, die deel hebt aan de hemelse roeping, richt uw aandacht op Jezus, de apostel en hogepriester van het geloof dat wij belijden, die trouw is aan wie Hem heeft aangesteld, zoals Mozes in heel Gods huis zijn taak trouw vervulde. Jezus echter werd groter eer waardig geacht dan Mozes, zoals de bouwer van een huis meer eer krijgt dan het huis zelf. Elk huis heeft een bouwer, maar God is de bouwer van alles. Mozes vervulde trouw zijn taak als dienaar in heel Gods huis, om te getuigen van de woorden die God zou spreken, Christus echter is trouw als Zoon die over dat huis is aangesteld. Wij vormen dat huis, als we tenminste trots en zonder schroom vasthouden aan datgene waarop wij hopen.

Lied: Wonen overal

2E LEZING Marcus 10, 1-12

Hij vertrok daarvandaan naar Judea en het gebied aan de overkant van de Jordaan, en de mensen verzamelden zich weer in groten getale om Hem heen; Hij onderwees hen zoals Hij gewoon was te doen. Er kwamen ook farizeeën op Hem af. Ze vroegen Hem of een man zijn vrouw mag verstoten. Zo wilden ze Hem op de proef stellen. Hij vroeg hun: ‘Hoe luidt het voorschrift van Mozes?’ Ze zeiden: ‘Mozes heeft de man toegestaan een scheidingsbrief te schrijven en haar te verstoten.’ Jezus zei tegen hen: ‘Hij heeft u dat voorgeschreven omdat u halsstarrig bent. Maar al bij het begin van de schepping heeft God de mens mannelijk en vrouwelijk gemaakt; daarom zal een man zich losmaken van zijn vader en moeder en zich hechten aan zijn vrouw, en die twee zullen één lichaam zijn, ze zijn dus niet langer twee, maar één. Wat God heeft verbonden, mag een mens niet scheiden.’ In huis stelden de leerlingen Hem hier weer vragen over. Hij zei tegen hen: ‘Wie zijn vrouw verstoot en met een ander trouwt, pleegt overspel; en als zij haar man verstoot en met een ander trouwt, pleegt zij overspel.’

Lied: Die zegt God te zijn

OVERWEGING

Een paar weken geleden speelde ik mens erger je niet met mijn neefje Fedde. Ik weet niet of u weleens mens erger je niet hebt gespeeld met twee dobbelstenen? Voor mij was het de eerste keer en de regels veranderde ook tijdens het spelen. Dan mocht dit wel en een paar beurten later mocht het opeens niet meer…Mijn neefje is een schatje en heel goed in het bedenken van eigen regels die ook in zijn voordeel uitvallen uiteraard… Tja, ik kan er altijd wel om lachen, het is tenslotte kinderspel.
Regels, ja, ze zijn belangrijk. Als we geen regels hadden zou het een puinhoop worden op de wereld, in het verkeer, in de kerk…het geeft bescherming, veiligheid. Althans dat is de bedoeling. Soms kunnen regels ook uit de hand lopen en raken we de menselijke maat uit het oog.
De Farizeeërs nemen regels graag nog een stuk serieuzer als mijn neefje. En die Jezus, een omdenker in zijn tijd, vol innovatieve gedachten en ideeën, was hen te vaak een doorn in het oog. Hij zette hun wereld op z’n kop. Hun wereld waarin de regels van Mozes zeer letterlijk werden genomen.
Zoals wel vaker gaat Jezus de discussie over de regels niet specifiek aan. Hij spreekt liever over waar het werkelijk om gaat.  Ook in de tijd van Jezus gingen mensen uit elkaar. De man mocht van Mozes een vrouw verstoten door middel van een scheidingsbrief. De man mocht dat, de vrouw zelf niet.
Een man mocht toen om het minst of geringste zijn vrouw verstoten. Als ik toen leefde was ik bijvoorbeeld waarschijnlijk verstoten omdat schoonmaken geen hobby van me is…een andere vrouw kon verstoten worden omdat ze nog eens een ei laat aanbranden. Het hoefde geen grote dingen te zijn. De man had het recht om zich redelijk gemakkelijk van zijn vrouw af te doen. Zoals eerder gezegd: een vrouw had datzelfde recht niet. Jezus zag deze ongelijkheid en benoemde deze ongelijkheid.
In zijn woordkeus laat Jezus duidelijk blijken dat hij vindt dat wanneer beiden, zowel de man als de vrouw, de ander verstoten en met een ander trouwen, beiden overspel plegen, niet alleen de vrouw. Hij stelt ze aan elkaar gelijk. Stel je even voor: dat was in die tijd een revolutionaire gedachte!
Nog belangijker voor deze tijd vind ik de volgende zin: Wat God heeft verbonden, mag een mens niet scheiden.’ Jezus spreekt hier van een mens.
Dus een man en een vrouw, een man en een man, een vrouw en een vrouw. Een woord vrij van interpretatie en daarnaast laat hij met het gebruik van dit woord zien dat ieder mens aan elkaar gelijk is. Waar het Jezus ten diepste over gaat in dit verhaal over scheidingen is denk ik niet dat er niet gescheiden mag worden. Natuurlijk wanneer het echt niet meer gaat of wanneer er sprake is van mishandeling, ja natuurlijk. Waar het hier ten diepste over gaat is dat het om verbondenheid draait. Verbondenheid tussen God en tussen mensen.
Ja zeggen, tegen God, of ja zeggen tegen mensen betekent dat je een verbondenheid aan gaat met elkaar. Dat betekent dat je ja zegt, tegen verantwoordelijkheid voor de ander. Dat je er samen aan werkt om die verbondenheid te blijven ervaren, zodat deze sterker wordt.
En ik vermoed dat die verbondenheid veel verder gaat dan een liefdesrelatie tussen twee mensen…dit gaat ook om verbondenheid in een gemeenschap, in een land en tussen landen en zelfs in de verbondenheid met God, de Eeuwige. Het is en blijft een investeren in elkaar.
En vandaag de dag, waar je alleen maar steeds droeviger wordt wanneer je naar het nieuws luistert. Geweld in Haïti, de opvlammende oorlog in het Midden Oosten, de voortdurende oorlog tussen Rusland en de Oekraïne…en dichterbij huis, ook in Nederland lijkt de tolerantie voor elkaar soms ver te zoeken. Juist op een dag als vandaag denk ik dat deze oproep tot verbondenheid nog belangrijker is dan ooit.
Verbondenheid tussen mensen. Gelijkwaardigheid tussen mensen. Door het anders-zijn van de ander te accepteren en de waarde ervan in te zien kunnen we die verbondenheid waar Jezus over spreekt veel meer uitdragen.
Het is zoals Paulus zegt aan het einde van zijn brief aan de Hebreeën: Wij vormen dat huis, als we tenminste trots en zonder schroom vasthouden aan datgene waarop wij hopen.
Wij, de mensen op deze aarde, wij vormen samen het huis. En als we proberen te leven vanuit die verbondenheid met God en dus ook met alle mensen in dat huis, in die verbondenheid, met die verantwoordelijkheid om het samen goed te hebben vanuit gelijkwaardigheid. Ja, dan kunnen en mogen wij hopen op vrede tussen alle mensen.
Laten we dan ook niet rusten tot we dat huis hebben gevonden, dat huis samen hebben gebouwd. Een huis waar God wil wonen, een huis waar alle mensen kunnen wonen, een huis van vrede.
Amen.

Uitnodiging geloofslied: Ik zal niet rusten

KLAARZETTEN VAN BROOD EN WIJN

UITNODIGING VOOR PERSOONLIJKE BIJDRAGE VIA DE COLLECTE

De gaven van brood en wijn worden op tafel gezet
Intentieboek wordt naar voren gebracht.

INSTRUMENTALE MUZIEK

Voorbede

Goede God, Bron van leven, help ons de menselijke maat te blijven zoeken tussen de wetten en de regels. Dat wij de menselijke maat niet uit het oog verliezen en vanuit gelijkwaardigheid en liefde de ander tegemoet blijven treden.
Laat ons zingend bidden:

Acclamatie: Gij hart, Gij bron

Goede God, bron van licht, wij bidden dat leiders in de wereld de moed en het hart hebben om de menselijke maat te blijven zoeken. Dat zij de ander vanuit licht de hand durven reiken om samen op zoek te gaan naar wegen van vrede.
Laat ons zingend bidden:

Acclamatie: Gij hart, Gij bron

Goede God, bron van liefde, bidden wij voor mensen die te maken hebben met verdriet of met een gevoel van duisternis in  hun leven, dat zij verbondenheid en liefde mogen ervaren om hun heen. Dat zij zich hierin gesterkt weten. Laat ons zingend bidden:

Acclamatie: Gij hart, Gij bron

NA DE NAMEN WORDT HET INTENTIEKAARSJE OP TAFEL ONTSTOKEN

Gedenklied: Koester de namen

Laten we nog een moment van stilte nemen om alles dat woont in de stilte van ons hart bij U neer te leggen, in vrede.   ….Amen

TAFELGEBED

Tafellied: Mag ik u uitnodigen om samen het tafelgebed te zingen: Voor ieder van ons een plaats aan de tafel

God, Eeuwige,
bron van leven,
wij bieden U brood en wijn
als teken van ons broos bestaan.
Voed ons met uw gaven
en richt ons op.
Dat wij leven mogen in geest en waarheid,
in liefde recht uit het hart.
Dat vragen wij U door Jezus,
levend water voor deze wereld,
voor tijd en eeuwigheid.

Laat ons daarom bidden met woorden die Jezus ons heeft voorgebeden:

Onze Vader

Vredeswens

Lied: Zo één brengt vrede

Uitnodiging voor de tafel

Zoals wij zojuist samen het tafelgebed zongen:
Voor een ieder van ons is er plaats aan deze tafel,
Voor ieder van ons een beker en brood,
Een veilige plek, een plaats om te schuilen
Een plaats in Gods licht als tafelgenoot.
U bent allen van harte uitgenodigd aan deze tafel.

GEBED

Zoals wij blijven zoeken naar een huis van gerechtigheid
Blijven bouwen aan een huis van vrede
Zo blijven wij inspiratie delen met elkaar
Zo blijven wij brood delen met elkaar
Zo blijven wij zingen van de vrede
In verbondenheid
In vriendschap
In gelijkwaardigheid
Dat wij met deze woorden in gedachte de week in mogen gaan
Op weg met de Ene, die we God noemen.
Dat wij zo de eerste stenen mogen leggen
Van dat huis van vrede en verbondenheid. Amen

MEDEDELINGEN

Slotgedachte: tekst van Joyce Schoon

Verbind ons met elkaar
Rijg ons aan het koord van Uw liefde
Vind ons en bewaar ons in de palm van uw hand.

Vertrouw ons aan elkaar,
Plant Uw helder licht in ons denken
Vind ons en verklaar ons mensen van uw hart.

Beweeg ons naar elkaar
Zaai vrede in onze woorden
Vind ons en bedaar ons in de stilte van uw huis.

Lieve mensen laten wij op weg gaan vandaag met de zegen van God:

God, wij vragen uw zegen ons en over dit huis, hier in Cello en op de hele wereld. Dat het een woning mag zijn waarin wij ons kunnen thuis voelen, een ruimte voor rust en bezieling. Dat de sfeer getekend mag zijn door een warmte en liefde en aandacht voor elkaar. Zegen alles wat wij meemaken. Dat het gedragen mag worden door Uw liefdevolle nabijheid. Geef dat onze vreugde zó rijk mag zijn dat wij ons verdriet kunnen dragen. Geef dat wij zó met elkaar kunnen omgaan dat onze eenzaamheid te verduren is. Zegen alle kleine dingen die zo eigen zijn aan dit huis. Geef dat het alledaagse leven, zijn bezieling mag ontvangen van het geloof dat ons elke dag opnieuw het leven gegeven wordt. Zegen ons huis opdat het ook ruimte mag bieden aan vreemdelingen, een gastvrij onderdak voor mensen die geen thuis kunnen vinden, een ruimte om op adem te komen voor ieder die ons nodig heeft.

En laten we elkaar tot een zegen zijn,
In ons verschillen en ons gelijken.
Dan zal God ons zegenen in de Naam:
Ik zal er zijn,
In de Vader, de Moeder, de Zoon en de Heilige Geest. amen

Slotlied: Dit huis vol mensen

Lieve mensen van de San Salvator, met veel dankbaarheid kijk ik terug op het afgelopen jaar. Dankbaar dat ik deze prachtige gemeenschap heb mogen leren kennen en ik kijk er naar uit om als gemeenschapslid hier te blijven kerken en als vrijwilliger af en toe voor te mogen gaan. Dank!

Warme groet, Daniëlla

Leave a comment