Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

SAN SALVATORGEMEENSCHAP 31 dec 2013
Thema: A free hug for 2014
Voorganger: Erick Mickers
Muzikale ondersteuning: de Cantorij

Openingslied: Voordat ik bomen zag

Welkom
Van harte welkom allemaal.
Welkom op deze bijzondere avond, de vooravond aan het nieuwe jaar dat ons wacht.
Heel bewust zijn we naar hier toe gekomen om ook dit hier te vieren, om het oude los te laten en het anders te kunnen vasthouden om het nieuwe te kunnen omarmen. Mag dit samenzijn ons daarbij helpen, door tekst en muziek, door gebed en stilte om zo samen te kunnen delen wat ons lief is, in nabijheid van de Ene die we noemen: Vader, Zoon en Heilige geest

Openingswoord
Naast alle lieve wensen die wij met Kerstmis mochten ontvangen, kregen we dit jaar, tegen alle gewoontes in, ook een mooi cadeau, gemaakt door één van onze dochters. Ik heb het meegenomen om het u te laten zien. Het is een glazen pot en er staat op:

Bijzondere, alledaagsgelukkige,
fijne, belangrijke, warme, mooie, zachte,
indrukwekkende, goede, speciale momenten om te bewaren,
delen, koesteren, geven, vieren, herinneren, genieten,
dromen, omarmen en om van te houden.

We hebben er papiertjes bij gekregen om al die momenten op te schrijven en daarin te bewaren.
Een mooie manier om dankbaar terug te kunnen kijken op de dag die is geweest en, wellicht over een jaar, zo ook op het jaar 2014.
Wat zouden we over onze gemeenschap hebben geschreven? Wat zouden we over onszelf hebben geschreven het afgelopen jaar en wat zou de wereld ons voor onvergetelijke momenten hebben aangereikt?
Het is teveel om op te noemen. Toch wil ik wel een herinnering graag met u delen.
Het was in de zomervakantie. We zouden wat dagtripjes maken. Zo gingen we ook een dagje naar het Middelheimmuseum in Antwerpen. Het was wat regenachtig en dat maakte dat we toch wat minder konden genieten van alle kunstwerken die daar stonden. We zijn toen daarna Antwerpen ingegaan. In de stad kwamen we een groep jongelui tegen. Kinderen van 8- 12 jaar, begeleid door wat ouderen. Zij liepen met borden op hun rug en op hun buik en daar stond op FREE HUG. Je zag aan hun gezichtjes dat ze het spannend vonden, maar toch liepen ze op mensen af en vroegen, wilt u een free hug? De meesten schudden hun hoofd en liepen snel weg, maar een oude dame ging er graag op in. Zij zei: “natuurlijk wil ik een knuffel van jou, want ik krijg ze alleen nog maar van mijn kleinkinderen, en die komen niet zo vaak als dat ik zou willen.” En zo stond ik te kijken, naar een tafereel midden op straat, dat zomaar een vrouw van zomaar verschillende kinderen een knuffel kreeg, en andersom. Ze bedankten elkaar en gingen toen weer ieder hun eigen weg, met een dikke lach op hun gezicht.
Ik was dankbaar dat iemand mij gewezen had op het museum in Antwerpen. Dit beeld deed me die dag nog meer dan al die andere beelden die ik had gezien.
Mogen we ieder met onze eigen beelden van het afgelopen jaar in stilte verwijlen,
om te komen tot gebed, a free hug met de Ene.

Gebed
Het is zoals de tijd,
die langzaam vervloeit van vandaag naar morgen,
het is zoals de lucht,
die onaanraakbaar ons omgeeft, in ons het leven geeft,
het is zoals de liefde,
die onzichtbaar voelbaar alles doordringt
zo maak Jij je kenbaar
eeuwigdurend, alomtegenwoordig, hemels
op onvoorziene tijden
op onverwachte plaatsen
op ongekende momenten
de tijd staat stil, de adem stokt,
de warmte gloeit, zo kom Jij aan ’t licht,
wil Jij ons omarmen, ons nabij zijn,
maak ons zo ontvankelijk,
open zo onze harten, voor Jou en voor elkaar.
Acclamatie: God gekomen uit den hoge

Inleiding op de lezingen
We luisteren naar twee lezingen die gaan over barmhartigheid.
De eerste tekst is van Wim Verschuren, frater van Tilburg, van de Congregatie van Onze Lieve Vrouw, Moeder van Barmhartigheid, die in 1998 mede het initiatief nam tot de Beweging van Barmhartigheid.
De tweede tekst is uit het evangelie volgens Mattheus

1e lezing: van Wim Verschuren, frater van Tilburg
Barmhartigheid speelt overal tussen mensen.
Zij heeft geen voorkeur voor een bepaald soort relatiepatroon.
Barmhartigheid speelt in relaties, maar ze zit niet vast aan patronen.
Zij woont overal waar zij tussen mensen een kans krijgt.
Daar schept zij een weldadige sfeer.
Zij zorgt er voor dat het goede overhoudt, dat het goede welig tiert.
Barmhartigheid is goedertieren.
Barmhartigheid maakt met groot genoegen
de verhouding tussen een man en een vrouw liefdevol,
de band tussen vrienden hartelijk,
de relatie tussen gastheer en gast gul,
de omgang tussen broers en zussen genegen.
Ze maakt de samenwerking op de werkvloer kameraadschappelijk en solidair,
de afhankelijkheid van de patiënt van de dokter en verpleegster respectvol,
de sfeer op het sportveld sportief en gunnend
en de relatie tussen onderwijsgevende en leerling vruchtbaar.
Barmhartigheid is teder en sterk.
Lied: Hoe is uw naam

2e lezing Evangelie volgen Mattheus
Dan zal de koning tegen hen die aan zijn rechterhand staan zeggen:
“Kom, gezegenden van mijn Vader,
neem het koninkrijk in bezit dat vanaf het begin van de schepping voor jullie klaar ligt.
Want Ik had honger en jullie hebben Me te eten gegeven,
Ik had dorst en jullie hebben Me te drinken gegeven,
Ik was vreemdeling en jullie hebben Me opgenomen.
Ik was naakt en jullie hebben Me gekleed,
Ik was ziek en jullie hebben naar Me omgezien,
Ik zat in de gevangenis en jullie kwamen naar Me toe.”
Dan zullen de rechtvaardigen Hem antwoorden:
“Heer, wanneer hebben we U hongerig gezien en U te eten gegeven, of dorstig en U te drinken gegeven? Wanneer hebben we U als vreemdeling gezien en U opgenomen, of naakt en hebben we U gekleed? Wanneer hebben we U ziek of in de gevangenis gezien en zijn we naar U toe gekomen?”
De koning zal hun antwoorden: “Ik verzeker jullie, alles wat je voor één van deze minste broeders van Mij hebt gedaan, heb je voor Mij gedaan.”
Acclamatie: Sla uw ogen naar het licht,

Overweging
Een man, Juan Mann genaamd, voelde zich depressief en eenzaam als gevolg van veel persoonlijke moeilijkheden in zijn leven. Op een feestje kwam er zomaar iemand hem tegemoet en gaf hem een knuffel. Hij zei daarover: “ik voelde me als een koning, het was het mooiste wat me ooit was overkomen.” Naar aanleiding van dit moment ging hij in Sydney, Australië, op straat staan met een bord: FREE HUG. Hij deed dat omdat hij ervaren had dat een knuffel soms net datgene is wat een mens nodig heeft, om verder te kunnen. Het duurde even voordat de eerste een free hug wilde ontvangen en hem een knuffel wilde geven. Niet iedereen was overtuigd van zijn oprechte bedoelingen en door het wantrouwen van mensen sommeerde de politie hem en vele volgers te stoppen. Enkel door een verzekering van 25 miljoen dollar af te sluiten, zodat men verzekerd zou zijn bij mogelijke ongevallen, zou men kunnen doorgaan. Mensen gingen een petitie schrijven en 10.000 handtekeningen werden opgehaald om de overheid te overtuigen van de zuivere intentie van de FREE HUG beweging. Sinds 2006 is de free hug beweging actief. Het goedaardige virus, dat mensen doet glimlachen en ze een goed gevoel bezorgt, verspreidt zich inmiddels over de hele wereld.
Het doet me denken aan die man, die 2000 jaar terug ook een voorbeeld was voor mensen. Die man, Jezus genaamd, voelde de hardvochtigheid en onrechtvaardigheid binnen de samenleving . Hij voelde dat hij daarin wat kon betekenen. Op een feestje, in Kanaan, werd hem gevraagd om zijn gaven in te zetten zodat het feest kon doorgaan. En overal waar hij kwam, voelde mensen zich als een koning, door zijn barmhartigheid voor iedereen die op zijn pad kwam. Hij werd niet door iedereen gewaardeerd en werd door de plaatselijke politie opgepakt. Hij moest het met de dood bekopen. Maar duizenden mensen voelden dat wat hij gedaan had, van onschatbare waarde was. Sinds die tijd is er een beweging actief, een beweging van barmhartigheid, die met vallen en opstaan, datgene probeert te doen wat hij heeft voorgeleefd.
Dankzij Paus Franciscus is er weer aandacht voor barmhartigheid. Niet de regel maar de relatie mag weer centraal staan. Iets wat ons als San Salvator Gemeenschap zo dierbaar is. Barmhartigheid voelt als een free hug. Voor de gever alsook voor de ontvanger. Het is free, gratuit, je bent barmhartig om-niet.
Je bent het niet om iets terug te krijgen, maar het is altijd wederkerig, het voelt voor beiden goed, mensen groeien aan elkaar, worden beiden meer mens.
Echte barmhartigheid gebeurt spontaan, omdat de een geraakt is door de ander, het komt van binnenuit. Het voelt als een warme deken, doorbreekt de verlatenheid en zet je leven in een ander licht. Er is moed voor nodig, voor de gever en de ontvanger. Je moet over grenzen heen, het doorbreekt de afstand en maakt je kwetsbaar, maar juist dat boort een nieuwe bron aan waarbij jouw kwetsbaarheid juist jouw kracht wordt.
Ik was geraakt door de free hugs van die jonge mensen in Antwerpen. Het is dat verrassende, dat gratuite en de wederkerigheid van het moment dat mij zo raakte. Ik ben hoopvol door de free hugs van Paus Franciscus, zijn voorbeeld doorbreekt de gevestigde macht en zet de kerk juist in haar kracht.
Ik ben trots en dankbaar dat ik deel mag uitmaken van deze gemeenschap, door de talrijke free hugs die door heel veel mensen gegeven en ontvangen zijn binnen en buiten de gemeenschap, ieder op een eigen manier. Het voelt als een warme deken waar mensen groeien aan en door elkaar.
Was u degene die het afgelopen jaar iemand een free hug gegeven hebt? Of was u degene die hem mocht ontvangen? Of bent u degene die er zo naar verlangt? Dat het u gegeven mag worden, dat het u gegeven mag zijn om te geven en te ontvangen, dat wens ik u toe, ook voor 2014.
Geloofslied: Boom je stam was koud

Er wordt brood en wijn op tafel gezet en een persoonlijke bijdrage gevraagd.
Er klinkt muziek

Voobede Keer u om naar ons toe
Op de drempel van het nieuwe jaar,
kijken we nog eenmaal wat achter ons ligt,
laten we gaan wat ons belemmert,
nemen we mee wat ons bemoedigt en willen we bidden,

Voor al die mensen die hebben vertrouwd op anderen die het lieten afweten,
dat zij door kunnen gaan in vernieuwd vertrouwen;

Keer u om naar ons toe

Voor al die mensen die hoopte op een wonder dat niet gebeurde,
dat zij door kunnen gaan op hoop van zegen;

Keer u om naar ons toe

Voor al die mensen die zagen dat hun spoor van liefde werd uitgewist en vertrapt,
dat zij door kunnen gaan en lief hebben;Keer u om naar ons toe

Keer u om naar ons toe

Voor al die mensen die droomden en ontnuchterd zijn ontwaakt,
dan hun dromen kunnen doorgaan tot de nieuwe morgen.

Keer u om naar ons toe

Voor al die mensen die ziek zijn, thuis of in het ziekenhuis,
voor hen die voor hun zorgen en hun bijstaan
voor al die mensen,  die hun dierbare zijn verloren en hen meedragen in pijnlijk gemis,
dat geloof, hoop en liefde hen mag begeleiden.

Keer u om naar ons toe

Voor ieder van ons,  ieder met zijn of haar persoonlijk gebed

Keer u om naar ons toe

Voor de intenties die geschreven staan in dit boek,
En voor hen voor wie ons gebed gevraagd is:
Dat het licht dat hen omringt, ons mag begeleiden in het leven.
Er wordt een kaars aangestoken

Tafelgebed
Gezegend, Jij, God-met-ons, uit jouw liefde is ons leven ontstaan,
uit jouw handen mogen wij het leven ontvangen,
om ten volle mens te zijn, in al onze grootsheid, in al onze kleinheid.

Wij willen Jou danken voor dit leven,
voor de schoonheid en de vreugde,
voor de kwetsbaarheid en gebrokenheid,
voor de liefde en verbondenheid
om samen door het leven te gaan,
elkaar te dragen en ons gedragen te weten.
Wij willen jou danken voor jouw zoon Jezus,
die zijn juk op onze schouders wil leggen
om onze lasten te kunnen dragen:
zachtmoedig naar anderen en naar onszelf.
Zoals Hij willen wij in alle eenvoud het leven dragen,
in vertrouwen op Jou dat Jij ons niet laat vallen.

Zo dragen wij Hem met ons mee,
want op de laatste avond van zijn leven,
heeft Hij ons zijn lijf en ziel voor eeuwig gegeven.
In het bijzijn van zijn vrienden heeft Jezus brood genomen,
dankte Jou voor het brood, brak het
en deelde het aan zijn vrienden met de woorden:
‘Neem en eet van dit brood,
dit is mijn leven, ik geef het aan jullie.’

Hij nam een beker, sprak een dankgebed,
en zei tot zijn vrienden:
‘Drink hieruit en proef van mijn liefde,
zodat mijn vreugde in jou zal zijn
en haar volheid bereikt.
Heb elkaar lief, zoals ik jou heb lief gehad.’
Zo heeft Hij zich aan ons gegeven,
om blijvend te dragen, als levend brood
om samen met Hem de weg te kunnen gaan
die ons gegeven is.
Zo weten ons gedragen door Jou,
zo dragen wij elkaar, met respect en mededogen,
vanuit het besef wij geen gemeenschap zijn
waar mensen buitengesloten worden
waar vastgehouden wordt aan oude wetten,
waar geen plaats is voor andersdenkenden.
Laat ons met de hulp van Jouw Geest
een gemeenschap zijn van mensen in beweging,
vol ruimte en openheid voor elkaar.

Raak ons met jouw liefdesvuur.
Verfris ons, doe ons herleven
in het doen van barmhartigheid.
Laten wij elkaar tot brood worden,
brood van vrede en liefde,
laat ons daartoe bidden met de woorden die Jezus ons geleerd heeft:
Onze Vader

Vredeswens
Vrede komt waar jij geen vrede hebt met armoede
geen vrede hebt met eenzamen en ongezienen
Vrede komt waar jij geen vrede hebt met dak- en thuislozen
geen vrede hebt met onrecht en geweld
De vrede komt waar jij hem brengt.
Laat ons dat dan maar doen.
Vrede en alle goeds.

Vredeslied: Nacht is om de huizen heen

Iedereen wordt van harte uitgenodigd voor brood en wijn
Lied: O Jesulein süss

Slotgedachte van Frans Boddeke: Met een warm hart
Als het in je hart winter is met van die huiverige koudheid
zal ik je mijn jas geven zal ik je met warmte omringen
als je het tenminste wilt

als het in je hart lente is met van die blijde gedachten
zal ik je vreugde verhogen zal ik je lach doen glimmen
als je het tenminste wilt

als het in je hart zomer is met van die hete momenten
zal ik je scherm zijn zal ik je schaduw zijn
als je het tenminste wilt

als het in je hart herfst is met van die koele frisheid
zal ik je beschutting zijn zal ik met je meeleven
als je het tenminste wilt

ik gun je zo graag zo heel graag
zo veel goeds zo veel shalom
als je het tenminste wilt

Zegenwens
Zoveel goeds, zoveel vrede,
zoveel lieve alledaags-gelukkige momenten
wens ik u voor het nieuwe jaar,
tot zegen van iedereen, in Gods naam,
Amen

Slotlied: Om warmte gaan wij een leven

Leave a comment