Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

San Salvatorgemeenschap: 12 oktober 2014
Thema
: Een opmerkelijk verhaal!
Voorganger: Martien van Stiphout
Muzikale ondersteuning: Melodiek

Openingslied: Hier gaan wij zingend de wereld …

Begroeting en welkom
Gelukkig zij die ervaren mogen dat God ons geluk en levensruimte geeft! Met een lied van vertrouwen heten wij elkaar hier welkom. We horen vandaag de profeet Jesaja over een droom van een maaltijd op de berg Sion. Vers water, groen gras en blije gezichten, meer heeft een mens niet nodig. Zeker als je daar die aarde en elkaar aanziet. Dan weet je op een of andere manier ook, dat God onze herder is, mijn herder. Dan kom je niet tekort, wat er ook gebeurt. In ons verlangen naar geluk is het goed Gods visioen voor ogen te houden waartoe Hij ons mensen uitnodigt. Mattheüs schetst ons Gods visioen in het beeld van een bruiloftsmaal, een feest van liefde, trouw en verbondenheid. Het is een opmerkelijk verhaal; het laat ons zien dat mensen die als degelijk bekend staan, het af laten weten: ze hebben andere bezigheden; verstaan niet dat iedereen is uitgenodigd om geluk met elkaar waar te maken!

Openingsgebed
Enige, Gij wacht op ons totdat wij bij onszelf ruimte maken voor U.
Kom in ons midden, doorlicht met uw woord ons bestaan.
Sta ons bij en begeleid ons, in dit leven
op weg naar geluk en vrijheid voor iedereen.
Acclamatie: Gij wacht op ons totdat wij open gaan..

1ste lezing: Jesaja 25, 6-10a
De Heer richt op zijn berg Sion een maaltijd aan.
Op deze berg richt de Heer van de hemelse machten voor alle volken een feestmaal aan: uitgelezen gerechten en belegen wijnen, een feestmaal rijk aan merg en vet, met pure, rijpe wijnen.
Op deze berg vernietigt hij het waas dat alle volkeren het zicht beneemt, de sluier waarmee alle volken omhuld zijn. Voor altijd doet hij de dood teniet. God, de Heer, wist de tranen van elk gezicht, de smaad van zijn volk neemt hij van de aarde weg – de Heer heeft gesproken.
Op die dag zal men zeggen: “Hij is onze God! Hij was onze hoop: hij zou ons redden. Hij is de Heer, hij was onze hoop. Juich en wees blij: hij heeft ons gered!” De hand van de Heer rust op deze berg.
Antwoordpsalm 23: Zijt Gij mijn God een herder

2de lezing: Mattheüs 22, 1-10/14
Het Rijk der hemelen gelijkt op een bruiloftsfeest.
Daarop vertelde Jezus hun opnieuw een gelijkenis: ‘Het is met het koninkrijk van de hemel als met een koning die een bruiloftsfeest gaf voor zijn zoon. Hij stuurde zijn dienaren erop uit om de bruiloftsgasten uit te nodigen, maar die wilden niet komen.
Daarna stuurde hij andere dienaren op pad met de opdracht: “zeg tegen de genodigden: ‘Ik heb een feestmaal bereid, ik heb mijn stieren en het mestvee laten slachten. Alles staat klaar, kom dus naar de bruiloft!’” Maar ze negeerden hen en vertrokken, de een naar zijn akker, de ander naar zijn handel. De overigen namen zijn dienaren gevangen, mishandelden en doodden hen. De koning ontstak in woede en stuurde zijn troepen erop af, hij liet de moordenaars ombrengen en hun stad in brand steken.
Vervolgens zei hij tegen zijn dienaren: “Alles staat klaar voor het bruiloftsfeest, maar de gasten waren het niet waard genodigd te worden. Ga daarom naar de toegangswegen van de stad en nodig voor de bruiloft iedereen uit die je tegenkomt.”
De dienaren gingen de straat op en brachten zo veel mogelijk mensen samen, zowel goede als slechte. En de bruiloftszaal vulde zich met gasten voor de maaltijd.
Acclamatie: Zo heeft gesproken en gezegd …

Overweging
Uit de geschriften van hun profeten zijn joodse christenen vertrouwd met harde taal, die geen afbreuk wil doen aan hun beeld van een nabije en liefdevolle God. Ook wij willen geen afstandelijke en autoritaire God die geen tegenspraak duldt, maar iemand die liefheeft en nabij wil komen, gekend en toegelaten in de liefde. Het geeft aan de parabel een grimmige toon, ook herkenbaar in onze tijdgeest. Er is een alarmfase aangebroken. Onze samenleving is geïnfecteerd door een virus dat snel om zich heen grijpt en niet te stoppen lijkt. Korte termijndoelen verdringen de idealen van de lange adem. Er ontstaat een cultuur van graaien en grijpen; het recht van de sterkste geldt in plaats van respect en aandacht voor de zwakken.
In die omstandigheden kun je soms een eind weg dromen; tussen de bedrijven door even weg zijn. Je laat je gaan met al je gedachten en fantasieën. Het komt dan voor, dat je iets ziet van een toekomst met jezelf, niet gebonden aan tijd en plaats. Je ziet jezelf in een groot geheel van vrede, geluk en licht. Dromen hebben wij nodig om te blijven geloven dat het kan: goed en gelukkig leven in vrede met jezelf en anderen om je heen. Het zijn de vergezichten in je leven die je doen geloven in wat schijnbaar onmogelijk is.
Dat brengt ons bij de visioenen van Jesaja en Jezus. Zij dromen een God, die op menselijk nabije en tegelijkertijd ondoorgrondelijke wijze zoekt naar ons: die liefde wil delen, onze liefde probeert te winnen. Het profetisch visioen vandaag laat ons een bruiloftsfeest zien, een liefdesverbond dat leven voortbrengt. Een maaltijd met talrijke genodigden die van delen weten, een gemeenschapsfeest waar verbondenheid wordt gevierd: God en mens, van mens tot mens. Het is het perspectief waar de profeten hun luisteraars naartoe leiden: een overvloedige maaltijd op de heilige berg Sion. Jesaja zegt hiervan: ‘De sluier die over alle volken ligt, wordt weggenomen’; alles wat het zicht op elkaar in de weg staat verdwijnt: men zal elkaar zien van aangezicht tot aangezicht. Geen mens zal zich nog gekwetst en vernederd voelen. De één zal zich gerespecteerd en welkom weten bij de ander. Niemand sluit een ander uit, niemand zal nog zichzelf afsluiten. Kom daar eens mee in deze tijd, waarin religie tot mijn verbazing verbannen is naar het privédomein. Gelukkig zijn er ook andere geluiden!
Ik hoor Martin Luther King: “I have a dream!”
De droom dat er nog hoop is: God is te doen! Maar mensen moeten soms wakker geschud worden. Het is niet voldoende dat je je rechtvaardig voelt, maar dat je gerechtigheid doet. Op allerlei fronten vind je programma’s om de eigen gezondheid en het eigen welbevinden te vergroten, maar beslissend blijft de vraag of de ander in jouw levensontwerp voorkomt – de ander die je vreemd is en niet meteen in je straatje past: vreemdeling, ziek, in de gevangenis, hongerig. Laat ik mijn wereldje openbreken? Ga ik op de uitnodiging in van iemand die geen verlengstuk is van mij? Dat is de kwestie! Wat houdt je tegen als je uitnodigingen aan je voorbij laat gaan om trouw, liefde en verbondenheid te leven, te vieren?
Het evangelie van vandaag is een opmerkelijk verhaal, een harde confrontatie met mensen die anderen buitensluiten; die de sleutel tot ‘het koninkrijk’ in handen denken te hebben en zich de bevoegdheid aanmeten de deur dicht te gooien voor mensen met een bevrijdende boodschap.
Er zijn ook mensen die niet meer kunnen geloven in het leven, in het feest van de liefde; die van binnen op slot zijn en geen gebeurtenissen bij zich binnen laten.
Maar het kan ook anders. Ik heb sympathie voor paus Franciscus, die dogma’s minstens tijdelijk in de kast laat, om eerst nader in gesprek te gaan met mensen om te weten wat er nu leeft en nodig is. Dit vraagt vertrouwen, geloof in elkaars goede bedoelingen en openheid naar elkaar.
Ik waardeer Huub Oosterhuis om zijn schitterende liederen, waarin hij een eigen combinatie laat horen van religieuze inspiratie en sociale idealen. Hij zegt: ‘Ik bewonder mensen die huilen om deze wereld; die sterk, geestig, wijs en onvermoeibaar zijn, en ook verontwaardigd en verbijsterd. Mensen met tranen, maar ook met een visioen: het bijbelse visioen van een nieuwe wereld. Ik heb besloten dit visioen ernstig te nemen, en een andere wereld dan deze, een nieuwe, voor mogelijk te houden, mèt al die anderen samen die willen horen bij … en geloven in … Ik probeer mijn oren en ogen te scherpen voor de kleinste tekenen van opleving en nieuw begin. Ik voel een plicht tot vertrouwen, ik kies voor hoop tegen wanhoop. Ik weet: er trekt door de eeuwen heen en tot op vandaag een lange stoet van zulke kiezers. Er bestaat een traditie van hoop, van utopische verbeelding èn van nuchtere afspraken – maak de afspraak met jezelf, en met zoveel mogelijk anderen: dat je zult blijven verlangen naar een wereld waar schoon water en brood en solidariteit en levenskansen zijn voor allen, alles voor allen. En richt daarop je keuzes.’
Geloofslied: Tijd van vloek en tijd van zegen

Collecte en muzikaal intermezzo

Voorbede:
Enige, wij bidden U dat deze viering ons gevoelig maakt
voor de liefde waarin onze God zich laat kennen,
die met ons wil delen wat Hem beweegt
en in ons medewerkers zoekt voor een nieuwe aarde.

Luister Heer, ontferm U over ons.

Wij bidden om mensen in onze kerken
die de moed hebben om onrecht aan te klagen
en op te komen voor respect en aandacht
tegenover mensen die kwetsbaar zijn.

Luister Heer, ontferm U over ons.

Wij bidden voor allen die zich inzetten voor vrede
tussen volken en godsdiensten:
dat hun inspanning velen bezielt om hun werk voort te zetten.
Dat wijzelf bereid gevonden worden met anderen
geld en goed te delen en aandacht en tijd te hebben
voor degene, die op onze weg komt.

Luister Heer, ontferm U over ons.

Ga met ons de weg van Jezus om allen die ons bidden:
mensen die lijden onder uitsluiting, ziekte ….
Wij gedenken onze geliefde doden
Acclamatie: Voor Uw aangezicht …

Tafelgebed 014a
Dat een nieuwe wereld komen zal
waar brood genoeg en water stroomt voor allen.
Lied: Onze Vader verborgen

Vredewens: Leef in vrede met jezelf,
vrede met elkaar, vrede met de wereld!
Vredeslied: Waar vriendschap heerst en liefde

Uitnodiging voor de communie
Moge het delen van dit brood en deze beker
ons sterken in de hoop dat een nieuwe wereld komen zal
waar brood en recht en liefde is voor allen.
Communielied: Waar staat een gedekte tafel

Slotgebed:
God van liefde, ga met ons mee,
ook en juist dan wanneer wij niet met U mee willen.
Begeleid ons, ga voor ons uit,
ga achter ons, ga met ons.
Behoed ons, wees bij ons, Vandaag en altijd.

Mededelingen

Zegen en wegzending
Gelukkig zij die ervaren mogen dat God ons levensruimte geeft om dromen van geluk waar te maken!
In naam van de Vader, de Zoon en de heilige Geest.

Slotlied: Dat een nieuwe wereld komen zal

1 Comment

  • Fiet Vreeburg
    Posted 13 oktober 2014 00:18 0Likes

    Martin, ik kies met jou voor hoop! Dank je wel voor jouw inspirerende woorden!

Leave a comment