Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Openingslied  Hier wordt een huis voor god gebouwd

WelkomPasen ligt achter ons.  De leerlingen hebben de getuigenis van de vrouwen gehoord: Hij leeft!  De leerlingen beseffen nog niet goed wat dat inhoudt. Hoe moeten zij zich verhouden tot die nieuwe werkelijkheid?  Gelukkig laat Jezus zijn leerlingen niet los. Hij helpt ze op weg in deze nieuwe realiteit. In de weken na Pasen klinken verschijningsverhalen. Vandaag een gesprek tussen Jezus en Simon Petrus over houden van, zorgen voor en de weg van Jezus volgen.
De profeet Micha is in de eerste lezing aan het woord. Profeten houden mensen een spiegel voor en sporen mensen, toen en nu, aan om zaken anders te doen. Vandaag een visioen van hoe die andere wereld eruit zou kunnen zien!
Heb mij lief. Volg mij! Met uitroeptekens. Daar gaat deze viering over. We maken het stil. In die stilte mogen we landen en ruimte maken voor de stem van de Eeuwige.

GEBED
Gij die er was vanaf den beginne
Gij die met ons meetrekt
Gij die ons hoedt en voedt
wees dit uur bij ons.
Zie ons als de mensen die we zijn
met onze  lichte en donkere kanten
geschapen naar jouw beeld en gelijkenis.
Wees grond van ons bestaan
Leer ons het goede te doen
maak ons vrij.
Acclamatie   Neem mij aan zoals ik ben

 

1E LEZING  Micha 4,1-5
Eens zal de dag komen
dat de berg met de tempel van de Eeuwige
rotsvast zal staan,
verheven boven de heuvels,
hoger dan alle bergen.
Volken zullen daar samenstromen,
machtige naties zullen zeggen:
‘Laten we optrekken naar de berg van de Eeuwige,
naar de tempel van Jakobs God.
Hij zal ons onderrichten, ons de weg wijzen,
en wij zullen zijn paden bewandelen.’
Vanaf de Sion klinkt zijn onderricht,
vanuit Jeruzalem spreekt de Eeuwige.
Hij zal rechtspreken tussen machtige volken,
over grote en verre naties een oordeel vellen.
Dan zullen zij hun zwaarden omsmeden tot ploegijzers
en hun speren tot snoeimessen.
Geen volk zal meer het zwaard trekken tegen een ander volk,”
geen mens zal nog de wapens leren hanteren.
Ieder zal zitten onder zijn wijnrank
en onder zijn vijgenboom,
door niemand opgeschrikt,
want de God van de hemelse machten heeft gesproken.
Laat andere volken hun eigen goden volgen –
wij vertrouwen op de naam van de Eeuwige, onze God,
voor eeuwig en altijd.

Lied In ’t laatste van de dagen 

2E LEZING Johannes 21, 15-24
Toen ze gegeten hadden, sprak Jezus Simon Petrus aan: ‘Simon, zoon van Johannes, heb je Mij lief, meer dan de anderen hier?’ Petrus antwoordde: ‘Ja, Heer, U weet dat ik van U houd.’ Hij zei: ‘Weid mijn lammeren.’ Nog eens vroeg Hij: ‘Simon, zoon van Johannes, heb je Me lief?’ Hij antwoordde: ‘Ja, Heer, U weet dat ik van U houd.’ Jezus zei: ‘Hoed mijn schapen,’ 17en voor de derde maal vroeg Hij hem: ‘Simon, zoon van Johannes, houd je van Me?’ Petrus werd verdrietig omdat Hij voor de derde keer vroeg of hij van Hem hield. Hij zei: ‘Heer, U weet alles, U weet toch dat ik van U houd.’ Jezus zei: ‘Weid mijn schapen. Werkelijk, Ik verzeker je, toen je jong was deed je zelf je gordel om en ging je waarheen je wilde, maar wanneer je oud wordt zal een ander je handen grijpen, je je gordel omdoen en je brengen waar je niet naartoe wilt.’ Met deze woorden duidde Hij aan hoe Petrus zou sterven tot eer van God. Daarna zei Hij: ‘Volg Mij.’
Toen Petrus zich omdraaide zag hij dat de leerling van wie Jezus veel hield hen volgde – de leerling die zich tijdens de maaltijd naar Jezus toegebogen had om te vragen wie het was die Hem zou uitleveren. Toen Petrus hem zag vroeg hij Jezus: ‘En wat gebeurt er met hem, Heer?’ Maar Jezus antwoordde: ‘Wanneer Ik wil dat hij in leven blijft totdat Ik kom, is dat niet jouw zaak. Jij moet Mij volgen.’ Op grond van deze uitspraak hebben sommige broeders en zusters gedacht dat deze leerling niet zou sterven, maar Jezus had niet gezegd: ‘Hij zal niet sterven,’ maar: ‘Wanneer Ik wil dat hij in leven blijft totdat Ik kom, is dat niet jouw zaak.’ Het is deze leerling die over dit alles getuigenis aflegt, en het ook heeft opgeschreven. Wij weten dat zijn getuigenis betrouwbaar is.Acclamatie Zoudt Gij ooit mij beschamen- alleen refrein

OVERWEGING 

Misschien deden de woorden van Micha u wel denken aan een andere profeet: Jesaja. Dan klopt dat, want Jesaja deed een precies eendere profetie (Jesaja 2): over het laatste der dagen, waar de zwaarden tot ploegscharen gesmeed zullen worden. Jesaja en Micha waren tijdgenoten, beide levend in de 8e eeuw voor Christus. Jesaja een echt stadsmens, vertrouwd met de stad Jeruzalem en de kringen van het hof. Micha meer een plattelander, afkomstig uit het kleine stadje Moreshet op het platteland.
In de tijd van Micha is er veel onrecht. Arme boeren raken hun land kwijt, gezinnen worden uit hun huizen weggejaagd. Rijke handelaars bedriegen hun klanten. Veel mensen hebben schulden, en moeten als slaven werken. Ach, ach…het lijkt wel 2024. Dan schetsten deze profeten  dat beeld van zwaarden omgesmeed tot ploegscharen. Ja, wat kun je er als mens naar verlangen dat het eens zo wereldwijd zal zijn. Dat deze profetenwoorden blijkbaar aanhaken op ons verlangen hiernaar, blijkt wel uit het feit dat juist déze woorden een plek hebben gekregen op het VN-hoofdgebouw. Als dat toch eens zou kunnen; dat geen mens het zwaard trekt!
Het visioen van recht en vrede was Jezus vertrouwd, sterker nog hij probeerde mensen aan te zetten dit visioen te leven. Kijk om naar een ander,  heb elkaar lief, heb oog voor wie buiten de boot vallen. Ook als het jou wat kost. Jezus moest het met de dood gekomen. Nadat vrouwen vertellen over het lege graf verschijnt Jezus aan zijn vrienden. Ook vandaag klonk een verschijningsverhaal. We hoorden een gesprek tussen Jezus en Simon Petrus. Simon Petrus de leerling die Jezus verloochende, tot drie maal toe: ik hoor niet bij hem! De leerling die het zwaard trok in de hof van Getsemane en een van de soldaten verwondde. Doe je zwaard weg, zegt Jezus dan. Geweld is nooit de oplossing.
Na de dood van Jezus moet er wat gebeuren. Er is te veel gebeurd om zomaar de draad weer op te pakken. Verraad, dood, angst, verloochening en natuurlijk boven alles die wonderlijke boodschap dat Jezus niet dood is maar leeft…. Verder… maar hoe?
Jezus laat zich zien: aan de vrouwen bij het graf, aan  Thomas, in Emmaus of aan de oever van het meer. De andere kant brengt bergen vis. Als ze aan landkomen heeft Jezus een vuurtje gemaakt en wordt er gegeten. En dan ontspint zich een gesprek.
We kennen allemaal het verhaal van de paasnacht. Dat Petrus drie keer ontkent dat hij bij Jezus hoort. Drie keer stelt Jezus hem in dit verhaal de vraag ‘heb je me lief?’.  Jezus noemt Petrus bij zijn geboortenaam Simon. Terug naar de basis, terug naar het begin. Simon Petrus heeft, na de dood van zijn vriend en leermeester, zijn oude beroep van visser weer opgepakt. Je oude naam. Je oude vak. Terug bij af?
Dit gesprek lijkt een relatietest. Heb je me lief? Simon Petrus heeft geleerd van de paasnacht. Hij weet dat hij zijn vriend driemaal heeft laten vallen. Hij neemt geen grote woorden meer in de mond.  ‘U weet dat ik van u houd’.  Driemaal is in de Joodse traditie geldig bewijs. Driemaal is scheepsrecht. Simon Petrus krijgt driemaal een taak als hoeder toebedeeld. Ga jij mijn lammeren en schapen wijden en hoeden.  Volg mij! Is de opdracht die Simon Petrus krijgt. Doe wat ik gedaan hebt.  Dat is een weg die je wat gaat kosten, krijgt Simon Petrus als een soort waarschuwing mee. Ik heb je nodig, anderen hebben je nodig lijkt Jezus zijn vriend te zeggen. Volg mij! Jij hebt daarin jouw weg te gaan. Een weg van zorgen voor de gemeenschap, wijd mijn schapen. Een taak van liefde een opdracht die om veel geduld vraagt.
En dan is er ook nog de leerling die Jezus van wie Jezus veel hield. Die leerling is Jezus en Petrus gevolgd.  Hoe moet het nu met hem vraagt Petrus. Klinkt daar iets van Jalousie in door? Dat is niet aan jou geeft Jezus Petrus mee. De weg die anderen gaan is niet aan jou. Jij doet wat jij kan! Eerlijk en oprecht. Vertrouw maar dat dat goed is en geef ander ruimte om hun weg te gaan.
Als wij mensen, jij, ik, wij dat toch zouden kunnen, ruimte geven aan elkaar en zo hoeders van elkaar kunnen zijn. Dat ieder van ons zijn of haar zwaarden – de spreekwoordelijke, die hebben hebben we allemaal- kunnen omsmeden in iets wat leven brengt.
Geloofslied   Wie mag te gast zijn in uw tenten

TAFEL | COLLECTE| MUZIEK

VOORBEDE
Eeuwige, schepper van hemel en aarde, hoeder van al wat leeft wij bidden tot u voor alles wat bedreigd wordt In deze wereld: voor dieren die verdwijnen, bomen die moeten wijken, lucht die vervuild raakt. Maak ons tot mensen die al wat leeft liefhebben.
Jij die onze gedachten raadt
Eeuwige, schepper van hemel en aarde, hoeder van al wat leeft wij bidden tot u voor wie moet vluchten voor oorlog of geweld en voor wereldleiders die durven opkomen voor vrede . Maak ons tot mensen die vredebrengers durven zijn
Jij die onze gedachten raadt
Eeuwige, schepper van hemel en aarde, hoeder van al wat leeft wij bidden tot u voor mensen die te kort schieten, mensen zoals wij die soms twijfelen, onzeker zijn of zich door angst laten leiden. Maak ons tot mensen die vol lef de weg van Jezus willen volgen.
Jij die onze gedachten raadt
Eeuwige, schepper van hemel en aarde, hoeder van al wat leeft wij bidden tot u voor alle mensen die steun kunnen gebruiken voor wie ziek is, voor wie het leven zwaar valt, voor de mensen die we missen.
Gedenk ons hier bijeen 

 

TAFELGEBED
Jij die God bent,  een zachte kracht alom aanwezig, wij danken Jou voor de wereld waarop wij wonen, deze aarde met alles wat er leeft en groeit.
Jij die God bent,  vader en moeder tegelijk die ons wil ontvangen om wie wij zijn,  die ons roept, groot en klein, om goed te zijn,  om brood te delen, die ons oproept te blijven werken aan de vrede, die ons vraagt om trouw te zijn aan de goddelijke liefde in ons.
Wij danken Jou voor Jezus,  die mooie mens uit Nazareth, die lang geleden heeft gezegd: Maak je geen zorgen, elke dag heeft genoeg aan zichzelf. En wat Hij altijd deed,  deed Hij ook de laatste avond. Hij ging met zijn vrienden aan tafel. Hij nam het brood, brak het, deelde het uit en zei: Weet jij hoe je gelukkig kunt leven? Als je het brood van iedere dag  niet allèèn eet maar breekt  en deelt met elkaar. Zo heb ik het ook gedaan toen ik bij jullie was. Daarna nam hij de beker en zei: Drink uit deze beker als ik er niet meer ben, Vertel elkaar wat echt belangrijk is: deel vreugde en verdriet  en als het aan jullie ligt wees bevriend met iedereen.Daags daarna is Jezus gestorven, maar niet voorgoed Hij leeft nog temidden van ons  en gaat met ons mee naar een betere wereld. Hij zegt: vier samen  dat je bij elkaar hoort dat je niet alleen op de wereld bent. Weet dat je elkaar kunt inspireren om te worden wie je echt wilt zijn. Kijk maar goed: overal in de wereld waar mensen  elkaar ontvangen en ontmoeten, samen het leven delen,  daar gebeurt het. In zijn Geest zijn wij onderweg, met zijn woorden willen wij bidden,  woorden van vrede, woorden van toekomst.
ONZE VADER

VREDESWENS| VREDESLIED   Dona nobis pacem
BREKEN EN DELEN
LIED   Van god is de aarde
MEDEDELINGEN

 SLOTGEDACHTE
Een man viel in een put en kon er niet meer uit. Een meelevend iemand kwam langs en zei: ‘Ik voel met je mee.’ Een nuchter man kwam lang en zei: ‘Het is normaal dat iemand in zo’n put valt.’ Een wiskundige berekende hoe hij precies in de put was gevallen. Een verslaggever vroeg: ‘Mag ik van jou vernemen hoe je in deze put terecht kwam?’ Een ander zei: ‘Je verdient de put.’ Een klager zei: ‘Je klaagt nu wel, maar heb je mijn put al gezien?’ Een optimist zei: ‘Het had veel erger kunnen zijn.’ Een pessimist zei; ‘Het zal nog veel erger worden.’ De achtste man kwam voorbij, zag de man, pakte hem bij de hand en trok hem uit de put.

ZEGENWENS
Mogen wij voor elkaar een zegen zijn,
bij alles wat ons te doen staat,
alles wat we beleven mogen,
alles wat ons overkomt.
Mogen wij voor elkaar een zegen zijn,
in het leven dat we samen delen,
zo kwetsbaar als het is.
Mogen wij vandaag
voor elkaar een zegen zijn,
in ons verschillen en ons gelijken.
Laat ons gaan in het vertrouwen
dat de Eeuwige met ons gaat,
de eeuwige die we kennen als
vader/moeder, zoon en heilige geest.

 SLOTLIED  Zolang wij ademhalen

 

 

 

Plaats een reactie

Op de Agenda

Koffieochtend

4 december 2024 10:00 Inloophuis en kantoor Ordune
U bent welkom voor koffie en thee in Inloophuis Ordune. Tussen 10.00 en 11.30 uur. Er is een gastvrouw of gastheer aanwezig maar geen gespreksleider. Gesprekken kunnen variëren van diepe…

Lunch

7 december 2024 00:30 Inloophuis en kantoor Ordune
Salvatorianen zijn welkom voor een lunch van 12.30 uur tot 14.30 uur in Ordune. Vooraf intekenen op de lijst die in Cello te vinden is op zondag.
Inloophuis en kantoor Ordune
Schaarhuispad 1315231 PP Den BoschOp de eerste en derde woensdag van de maand staat de koffie klaar tussen 10.00 en 11.30 uur. U bent welkom!
NL96 INGB 0006 0407 13
Vieringen in Dagcentrum Eygenweg
van der Eygenweg 15231 PA ‘s-Hertogenbosch

San Salvator gemeenschap 2024