Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Geloofsgemeenschap San Salvator 6 – 7 juli 2013
Thema: Hoe houd je het vol?
Voorganger: Martien van Stiphout
Muzikale ondersteuning: de Cantorij

Openingslied: Vrede voor jou hierheen gekomen

Begroeting en welkom
Als een rivier leid ik de vrede naar haar toe!
Met dit visioen over de stad Jeruzalem (uit het boek van de profeet Jesaja 66,12) mag ik u allen welkom heten. Wie in Jezus spoor kiest voor zijn levensstijl, kan rekenen op troost en vreugde, maar ook op kritiek en tegenspraak. Als lammeren onder de wolven zo kunnen zij die geloven zich voelen; weerloos en geweldloos, met het risico van niet aanvaard te worden en dus het lot te moeten ondergaan dat Jezus ten deel viel. Kunnen wij daar tegen? Vrede behartigen, harmonie en evenwicht bewerken: Hoe houd je het vol?
Wij bidden om troost.

Gebed
Barmhartige, Gij belooft ons troost en vrede
en telkens weer schenkt Gij ons de zekerheid
dat wij bij U geborgen zijn. Zend ons uit;
dat wij ieder mens uw vrede brengen
en dat allen die wij ontmoeten,
de nabijheid ervaren van uw Vrederijk.
Acclamatie: Wek mijn zachtheid weer

Eerste lezing Uit de profeet Jesaja 66,10-14c
Een woord van vreugde en troost voor Jeruzalem.
Laat allen die Jeruzalem liefhebben zich met haar verheugen en juichen om haar, laat allen die om haar treuren nu samen met haar jubelen. Aan haar vertroostende moederborst zullen jullie drinken en verzadigd worden, haar rijke, volle borsten zullen je zogen en verkwikken. Want dit zegt de Heer: Ik laat de vrede als een rivier naar haar toe stromen, de rijkdom van alle volken als een overlopende beek, en jullie zullen ervan drinken. Je zult op de heup gedragen worden en worden gewiegd op haar schoot. Zoals een moeder haar zoon troost, zo zal ik jullie troosten; in Jeruzalem zul je troost vinden. Wat jullie daar zien, zal je hart verblijden, je botten zullen gedijen als het jonge groen. De Heer zal zijn dienaren zijn macht tonen.
Antwoordzang: Wees hier aanwezig, woord

Evangelie volgens Lucas 10, 1-9
Op weg naar Jeruzalem zendt Jezus zijn leerleerlingen voor zich uit.
Daarna stelde de Heer tweeënzeventig anderen aan, die hij twee aan twee voor zich uit zond naar iedere stad en plaats waar hij van plan was heen te gaan. Hij zei tegen hen: ‘De oogst is groot, maar arbeiders zijn er weinig; vraag dus de eigenaar van de oogst of hij arbeiders wil sturen om de oogst binnen te halen. Ga op weg, en bedenk wel: ik zend jullie als lammeren onder de wolven. Neem geen geldbuidel, geen reistas en geen sandalen mee, en groet onderweg niemand.
Als jullie een huis binnengaan, zeg dan eerst: “Vrede voor dit huis!” Als er een vredelievend mens woont, zal jullie vrede met hem zijn; zo niet, dan zal die vrede bij je terugkeren. Blijf in dat huis, en eet en drink wat men je aanbiedt, want de arbeider is zijn loon waard. Ga niet van het ene huis naar het andere. En als jullie een stad binnengaan en daar welkom zijn, eet dan wat je wordt voorgezet, genees de zieken die er zijn en zeg tegen hen: “Het koninkrijk van God heeft jullie bereikt.”
Acclamatie: Groot is de wereld

Overweging
Lucas schrijft zijn evangelie als een uitgebreid reisverhaal, een grote beweging. Onderweg naar Jeruzalem houdt Jezus de droom van een betere wereld levend: naar Jeruzalem reizen is vastberaden vrede nastreven en afgoden laten voor wat ze zijn.
Nog steeds is het: De oogst is groot, maar arbeiders zijn er weinig. Het gaat vandaag niet over pastorale beroepskrachten of vrijwilligers, maar over mensen die in Jezus’ levensstijl willen geloven. We worden als mens en gelovige uitgenodigd met een waarschuwing: wil je mee gaan, weet waar je aan begint! Altijd gaat het om recht en gerechtigheid: ‘om er te zijn als je er zijn moet’. Wat houd je dan op de been?

We krijgen een stel aanwijzingen:
Ga er maar aan staan, al moet je nog beter leren van wat er in de wereld te koop is. Wacht niet af of je wel geschikt bent, maar ga en doe het twee aan twee, de kleinst mogelijke vorm van gemeenschap. Het is niet goed dat de mens alleen is, zag de Eeuwige al meteen toen Hij de eerste mens maakte, en dat is sindsdien niet veranderd. Ook Jesaja laat weten, dat je er niet alleen voorstaat. Troost is voor hem een sleutelwoord. In het beeld van moeder en kind biedt hij veiligheid en rust in een beangstigende situatie. Het gaat hem om innerlijke rust en stilte. Rust die je nodig hebt om staande te blijven in de woelingen van het leven.
Trek er op uit om te ontdekken wat er gebeurt met mensen, maar doe het met geen andere uitrusting dan de kleren die je aan hebt. Neem geen beurs of portemonnee mee: met veel geld op zak ga je gemakkelijk door de knieën; als je geen zin meer hebt om verder te gaan, zoek je eerder een comfortabel onderkomen. Daar leer je echter geen mensen kennen in hun dagelijkse beslommeringen.
Daarom kun je ook beter geen reiszak meenemen met allerlei eigen levensmiddelen, die alleen jij lekker vindt. Vertrouw dat er mensen zullen zijn die je gastvrij willen opnemen en leer eten wat de pot schaft die zij eten, al is het maar een handje rijst of een droge boterham. Als leerling van Jezus moet je wel.
Neem ook geen geestelijke bagage mee, waarmee je mensen te lijf kunt gaan: ga onbevangen en vrijuit naar mensen en luister wat er met hen gaande is. Als je weet wat hen bezig houdt weet je ook wat er gebeuren moet. Daar leer je het meest van; daar verander je zelf van!
Het enige wat je te bieden hebt is belangstelling en een woord van vrede voor vredelievende mensen, waar ze ook wonen: want vrede kent geen grenzen. Voor de rest kom je met lege handen, zonder een garantie dat je welkom bent. Je bent aangewezen op hun welwillendheid. Waar je geen toegang krijgt, moet je niet aandringen, niet forceren. Niet welkom, jammer maar ga verder als lammeren onder wolven: weerloos en geweldloos in een wereld van harde jongens. Soms word je vriendelijk ontvangen door mensen die je niet kent, maar vaak ook ontmoet je weerstand en tegenwerking. Wat je doet, levert vaak maar weinig op!
Om dat aan te kunnen moet je voeling hebben met je eigen krachtbron. Alles staat of valt met je zelfbeeld. Daarom zegt Jezus: ‘wees niet blij omdat je de boze machten op de knieën gekregen hebt. Wees eerder blij omdat jullie bij naam gekend zijn bij God. Laat het beeld van jou niet bepalen door je succes of invloed, maar door het besef gedragen te zijn door God. Wij mensen kunnen elkaar ondersteunen en bijsturen, elkaar hoop geven en troosten. Dat geldt voor ons dagelijks leven, maar zeker ook voor het geloof. We hebben elkaar, we hebben de gemeenschap gewoon hard nodig. Want met elkaar redden we het!
Iets anders wat je overeind houdt, is dat er iets gebeurt waardoor je effect ziet. Resultaat zien van je werk helpt. Dat geeft het vertrouwen dat je op de goede weg zit. Dat geeft het geduld om te aanvaarden dat het lang kan gaan duren, misschien langer dan jij zult meemaken. Daarom toch zingen we hier vaak ‘kome wat komt.’ Moge dat ook ons tot troost, steun en inspiratie zijn!
Geloofslied: O schoonheid uw verbrand gezicht

Onderbreking met collecte: met muzikaal intermezzo

Voorbede
Barmhartige, wij bidden U voor al uw kinderen die niet gezoogd worden,
die niet gedragen worden op de arm,
die niet vertroeteld worden op schoot.
Laat er mensen in hun leven komen die hen troosten en hun hart genezen

Heer, ontferm U

Barmhartige, wij bidden U voor al uw mensen
die de merktekenen van uw Gezalfde in hun lichaam dragen
en zich erop toeleggen een nieuwe schepping te zijn.
Doe vrede en bewogenheid over hen komen, en verheug hun hart

Heer, ontferm U

Barmhartige, wij bidden U voor al uw mensen
die als lammeren gezonden worden onder de wolven,
die weerloos zijn in de handen van de mensen.
Doe vrede en vreugde van hen uitgaan, en sterk hun hart

Heer, ontferm U

Barmhartige, wij bidden U voor onszelf en al uw mensen die ons dierbaar zijn:
dat het leven draaglijk blijft voor wie ziek zijn of onze aandacht behoeven: ….
dat we kracht ontvangen van wie gestorven zijn:

Tafelgebed: Onze Vader in het verborgene
Onze Vader
Lied: Laudate omnes gentes, laudate Dominum

Vredeswens
Zijt Gij het, Heer, die ons vraagt op weg te gaan en goed te doen?
Zijt Gij het, die ons vastberaden voorgaat naar de stad van vrede?
Zijt Gij het, die voor vriend en vreemde toekomst opent, leven geeft?
Jezus, mensenzoon, geef ons uw vrede.

Vredeslied: Vrede voor jou en alle goeds je vrienden

Uitnodiging voor de communie
Als vrede u ter harte gaat, kom dan
en voed u met brood van Hem die vrede geeft.
Communielied: Eet en drinkt van brood

Slotgebed
Barmhartige, met onbegrijpelijke barmhartigheid
hebt Gij u tot ons gewend. Wij danken U:
sterk ons met de kracht van uw Zoon,
want zijn genade is ons genoeg.
Laat uw vrede en barmhartigheid over ons komen,
hier, nu en alle dagen, tot in uw Vrederijk. Amen

Mededelingen

Wegzending en zegen
Waarheen je ook gaat, neem vrede met je mee.
Waar je ook naar binnen gaat, wens vrede aan dat huis.
Wees blij met blijde mensen die je ontmoet,
wees als een troostende voor de bedroefden.
Ga en moge God ons tot zegen zijn:
Vader, Zoon en heilige Geest. Amen.

Slotlied za: God die ons heeft voorzien – zo: Ik zal in mijn huis niet wonen

Leave a comment