SAN SALVATORGEMEENSCHAP
9 april 2020 | Franneke Hoeks
Leeftocht – Witte Donderdag 2020
U kunt deze viering volgen https://youtu.be/aUpwHiY7Upk
Welkom
Een lange tafel met plaats voor iedereen. Een ruimte waar we samen kunnen zijn. Elkaar kunnen ontmoeten en verhalen, brood en leven kunnen delen met elkaar. Dit jaar is dat misschien waar we meer dan ooit naar hunkeren. Witte Donderdag 2020, een avond zonder elkaar als gemeenschap.
Ik zit hier in mijn huis en denk aan jullie allemaal, hoe jullie zitten in je eigen huizen. Deze vieringen voelen als een nieuw soort verbondenheid over grenzen van onze fysieke ruimte heen. We delen meer als deze minuten op YouTube. We weten ons allemaal geraakt die verhalen van vroeger die vandaag voor mij en misschien ook voor jullie actueler zijn dan ooit.
Leeftocht gaven we, lang voor deze crisis, als thema mee aan deze witte donderdag viering.
Leeftocht. Proviand voor onderweg. Voedsel dat je in leven houdt. Meer dan ooit moeten we onze krachten verzamelen om het vol te houden als muren op je afkomen, als je boos of bang bent, als je verdrietig omdat je iemand mist. Verhalen als voedsel voor de ziel. Verhalen als leeftocht opdat wij het vol houden met elkaar.
Wij luisteren naar verhaal over het Joodse volk dat bevrijd werd uit slavernij. Dat moment van bevrijding moet gevierd worden. Wij kijken misschien ook wel uit naar het moment dat wij weer vrij zijn. Een moment dat we op wat voor manier ook zullen vieren.
Ook Jezus vierde met zijn vrienden de uittocht uit Jeruzalem. Een feestelijke avond. En toch? Er hangt iets in de lucht. Anders dan andere jaren. De stemming is gespannen. Net als in de nacht dat het Joodse volk Egypte ontvluchtte. Misschien een beetje net als nu… onbestemd, niet weten wat je boven het hoofd hangt.
Laten we ruimte maken voor wat ons bezig houdt door de stilte te zoeken.
Stilte
Gebed
Eeuwige, Jij die met ons meetrekt door tijd en ruimte,
ongekend en onbegrensd Jij.
Ben Jij? Hier?
Wil jij bij ons zijn
ons voeden
bezielen
en gaande houden
tot in het onbekende.
Amen
Acclamatie Kom over ons met uw geest
De Israëlieten waren in Egypte gekomen nadat Jozef, zoon van Jakob, die als slaaf naar Egypte verkocht werd, daar later de tweede man na de farao werd.
Toen later een farao regeerde “die Jozef niet gekend had”, maakte deze de Israëlieten tot slaven.
Mozes kreeg na een ontmoeting met God, de opdracht naar de farao te gaan om de vrijlating van de Israëlieten te eisen. Tien plagen kwamen over Egpyte. Uiteindelijk bracht de laatste van tien plagen, de dood van alle eerstgeborenen in de Pesachnacht, de farao eindelijk op de knieën om de Israëlieten te laten gaan.
Exodus 12,15-17
De eerste en zevende dag zijn heilige dagen die jullie samen moeten vieren. Die beide dagen mag er geen enkele bezigheid verricht worden, jullie mogen alleen het voedsel bereiden dat ieder nodig heeft. Dit voorschrift blijft voor altijd van kracht. Generatie na generatie moeten jullie het feest van het Ongedesemde brood vieren, omdat ik jullie die dag, in groepen geordend, uit Egypte heb geleid.
Bezinning
Wat zal het een feest zijn, als het straks weer kan
ontmoeten, vasthouden, strelen en kussen.
Hoe zal het zijn?
Onwennig komen we buiten
met kapsels die alle kanten op steken,
maar nog nooit waren we zo mooi.
Voetje voor voetje komen we dichterbij
die anderhalve meter grens,
nog nooit voelde dichtbij zo ver.
We lachen naar elkaar, we delen wat we hebben
en het wordt een moment om nooit te vergeten.
Voetwassing Johannes 13, 1 -15
Het was kort voor het pesachfeest. Jezus wist dat zijn tijd gekomen was en dat hij uit de wereld terug zou keren naar de Vader. Hij had de mensen die hem in de wereld toebehoorden lief, en zijn liefde voor hen zou tot het uiterste gaan. Jezus en zijn leerlingen hielden een maaltijd. De duivel had intussen Judas, de zoon van Simon Iskariot, ertoe aangezet Jezus te verraden. 3Jezus, die wist dat de Vader hem alle macht had gegeven, dat hij van God was gekomen en weer naar God terug zou gaan, 4stond tijdens de maaltijd op. Hij legde zijn bovenkleed af, sloeg een linnen doek om 5en goot water in een waskom. Hij begon de voeten van zijn leerlingen te wassen en droogde ze af met de doek die hij omgeslagen had. 6Toen hij bij Simon Petrus kwam, zei deze: ‘U wilt toch niet mijn voeten wassen, Heer?’ 7Jezus antwoordde: ‘Wat ik doe, begrijp je nu nog niet, maar later zul je het wel begrijpen.’ 8‘O nee,’ zei Petrus, ‘míjn voeten zult u niet wassen, nooit!’ Maar toen Jezus zei: ‘Als ik ze niet mag wassen, kun je niet bij mij horen,’ 9antwoordde hij: ‘Heer, dan niet alleen mijn voeten, maar ook mijn handen en mijn hoofd!’ 10Hierop zei Jezus: ‘Wie gebaad heeft hoeft alleen nog zijn voeten te wassen, hij is al helemaal rein. Jullie zijn dus rein – maar niet allemaal.’ 11Hij wist namelijk wie hem zou verraden, daarom zei hij dat ze niet allemaal rein waren.
12Toen hij hun voeten gewassen had, deed hij zijn bovenkleed aan en ging weer naar zijn plaats. ‘Begrijpen jullie wat ik gedaan heb?’ vroeg hij. 13‘Jullie zeggen altijd “meester” en “Heer” tegen mij, en terecht, want dat ben ik ook. 14Als ik, jullie Heer en jullie meester, je voeten gewassen heb, moet je ook elkaars voeten wassen. 15Ik heb een voorbeeld gegeven; wat ik voor jullie heb gedaan, moeten jullie ook doen.
Beeldmeditatie
Door de eeuwen heen hebben kunstenaars dit avond verbeeld. Wij kijken heel rustig naar hun verbeeldingskracht. Eeuwenoud of hypermodern, de beelden spreken voor zich. Dit verhaal over voeten wassen, over delen tot het uiterste, over opoffering overstijgt tijd en ruimte. Het is een verhaal van toen. Het is een verhaal van nu.
Johannes 13 34 -35
Jezus zei: ‘Ik geef jullie een nieuw gebod: heb elkaar lief. Zoals ik jullie heb liefgehad, zo moeten jullie elkaar liefhebben. Aan jullie liefde voor elkaar zal iedereen zien dat jullie mijn leerlingen zijn.’
Lied Vrede voor jou
Heb elkaar lief
De maaltijd is voorbij. Een nieuwe gebod werd ons geven, een opdracht voor het leven. Uitdaging en inspiratie voor ons allemaal.
Heb elkaar lief zoals ik jullie heb liefgehad.
Heb lief de medewerkers in de zorg
heb lief de leerkrachten
heb lief de vluchtelingen
heb lief de daklozen
heb lief wie het zwaar heeft
heb lief wie voor een ander zorgt
heb lief de kinderen in de knel
heb lief wie bang is
heb lief wie geen naam heeft
heb lief wie niet genoemd wordt
heb lief wie ziek is
heb lief wie er niet meer zijn
Heb elkaar lief zoals ik jullie heb liefgehad. Aan jullie liefde voor elkaar zal iedereen zien dat jullie mijn leerlingen zijn.’
Laat ons de liefde naar deze wereld toe bidden voor iedereen die dat nodig heeft
Onze vader
Mattheus 26 36-39
Vervolgens ging Jezus met zijn leerlingen naar een plek die Getsemane genoemd werd. Hij zei: ‘Blijven jullie hier zitten, ik ga daar bidden.’ Hij nam Petrus en de twee zonen van Zebedeüs met zich mee. Toen hij zich bedroefd en angstig voelde worden, zei hij tegen hen: ‘Ik voel me dodelijk bedroefd; blijf hier met mij waken.’ Hij liep nog een stukje verder, knielde toen en bad diep voorovergebogen: ‘Vader, als het mogelijk is, laat deze beker dan aan mij voorbijgaan!’
Lied Bleibet hier
1 Reactie
Dorine
Aangrijpend.