Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

San Salvatorgemeenschap 19 april 2014
Thema Paaswake: Licht en leven
Voorganger: John Parker
Muzikale ondersteuning: Melodiek

Inleidend woord
Een uur geleden hebben christenen van heel Den Bosch een vuur ontstoken op de Parade: een vuur dat brandt voor alle mensen, een vuur dat staat voor het licht van dit feest van Pasen. Mensen van allerlei kerken en geloofsgemeenschappen in onze stad. Christenen met een heel traditioneel geloof, christenen die open staan voor wonderen, christenen die open staan voor hernieuwing. Mensen die sterk geloven, mensen die twijfelen en vragen stellen, mensen van geloof en mensen zonder.
Wat ons vanavond verbindt is de persoon van Jezus. Een mens die licht en vrede wilde in onze wereld brengen. Wat ons bindt is ons vertrouwen in de goedheid van ieder mens, van heel de schepping. Wat ons vanavond bindt is onze hoop in het leven.
In die bijeenkomst op de Parade waren mensen van alle delen van de samenleving. Wij hebben onze hoop daar bezongen, en gebeden voor allen die het moeilijk hebben, ondanks het 2000 jaar bestaan van het voorbeeld van Jezus, en soms vanwege dit bestaan.
Met licht genomen van dat oecumenisch vuur steken wij ons Paasvuur aan, en daarna onze Paaskaars, die hier zal branden, in ons midden en iedere keer dat wij als geloofsgemeenschap bij elkaar komen. Symbool van alles dat ons met elkaar, met het leven verbindt.

Een vuur wordt aangestoken, buiten, met licht dat komt van het gezamenlijk Paasvuur op de Parade..
Het binnendragen van de Paaskaars: Zuivere vlam

Openingsgebed
Een nacht van waken en bidden.
Wees hier aanwezig God en kom bevrijden.

Wek uw kracht en kom ons bevrijden.

Voor allen zonder levenskansen,
vrouwen, mannen, kinderen, waar ter wereld ook.

Wek uw kracht en kom ons bevrijden.

Voor allen die worden achtergesteld,
gediscrimineerd, uitgesloten, hier en overal.

Wek uw kracht en kom ons bevrijden.

Voor allen die worden gemarteld, misbruikt, vermoord,
elke dag opnieuw, tot op vandaag.

Wek uw kracht en kom ons bevrijden.

Voor allen die lijden onder uitzichtloosheid,
en vluchten in verslaving en verdoving.

Wek uw kracht en kom ons bevrijden.

Voor allen die hoopvol wachten op een nieuw begin,
ooit, morgen, vandaag, deze nacht.

Wek uw kracht en kom ons bevrijden.

Wees hier aanwezig, God, verberg u niet,
en kom bevrijden, deze nacht.

Wek uw kracht en kom ons bevrijden.

Het Woord
Wij zijn hier verzameld om niet te vergeten wie wij zijn: niet gedoemd tot lijden en verdriet, duister en dood, maar geroepen om ten volle te leven in vrijheid en vreugde, in het licht.
Wij zijn hier om elkaar te bevestigen in het geloof dat wij zo gewild zijn door de God die Liefde is.
“Ik zal er zijn voor u, is mijn Naam” heeft Hij gezegd.
Van zijn trouw getuigen de aloude geloofsverhalen.

1e lezing: naar Genesis 1,2
De eerste dag schiep God het licht, schiep Hij dagen en nachten, de tijd die ons uitdaagt, die ons kansen biedt, die bron is van vreugde of verdriet.
God, wij danken U voor het licht en de duisternis,
de dagen en de nachten en vragen dat Gij de tijd blijft zegenen.
De tweede dag schiep God de hemel: ruimte en lucht, waardoor wij onze longen vullen met adem.
God, wij danken U voor de ruimte, de zuurstof die ons laat ademen: wil ze blijvend zegenen.
De derde dag schiep God de aarde en de zee: de grond waarop we staan, waarop planten en bomen groeien, de zee die voor de regen zorgt. We kunnen wonen en eten en ons laven aan kostbaar water. God, wij danken U voor de aarde en de zee, zo kostbaar en levensnoodzakelijk: wil ze blijvend zegenen.
De vierde dag schiep God de zon, de maan en de sterren: Ze geven ons licht en warmte en onderscheiden dagen en nachten. We mogen genieten van de seizoenen die reliëf brengen in ons leven. God, wij danken U voor de tijden en de seizoenen, voor de kracht die Gij in de natuur legt: wil ze blijvend zegenen.
De vijfde dag schiep God de dieren: zij bevolken de aarde en de zee. Ze mogen leven en leven geven, ook aan ons. God, wij danken U voor de dieren in al hun verscheidenheid; ze beangstigen ons soms, maar ze zijn ons ook vertrouwd; we kunnen ze niet missen: wil ze blijvend zegenen.
De zesde dag schiep God de mens, man en vrouw,
naar zijn beeld en gelijkenis. En Hij zegende de mens tot vruchtbaarheid en tot zorg over de schepping. God, wij danken U voor ons leven als man en vrouw, voor de gave van liefde en vruchtbaarheid, voor het vertrouwen dat Gij in ons stelt om te zorgen voor uw kwetsbare schepping: wil ze blijvend zegenen.
De zevende dag rustte God van zijn scheppingswerk. Het is een dag van stille dankbaarheid voor alles wat Hij voltooide. Het is een dag voor God, een dag van lofzang voor zijn schepping. God wij danken U voor het wonder van al wat leeft, en voor uw liefde die alles omvat.
Blijf onze aarde zegenen met uw liefde.
Lied: In den beginne het woord

2e lezing: naar Exodus 14, 15
Laat niet alleen het licht spreken, laat ook het water zijn verhaal doen. Het water kan ons overspoelen en bedreigen; het kan ons verfrissen en schoonwassen; het kan onze dorst lessen.
Luisteren we naar het verhaal dat gaat over het feit dat Gods volk door het water gered werd. Het water van het begin van de schepping is ook het water dat bevrijding brengt.

Toen het volk van Israël nog in Egypte woonde,
werd het zó talrijk, dat het bijna geheel het land overstroomde. Daarop sprak de koning van Egypte: Dit volk wordt ons te machtig. We zullen er slaven van maken. Met dwangarbeid houden we ze eronder. Zwoegen zullen ze en werken! En zo zuchtten de Israëlieten lange jaren onder zware slavernij. Hun klagen en roepen steeg op naar de hemel. En Jahweh kreeg medelijden met Zijn volk. Daarom sprak God tot Mozes: Ik heb de ellende van mijn volk gezien, zijn schreeuwen om vrijheid gehoord. Ja, ik ken hun lijden. Daarom stuur ik u naar de Farao. Gij moet mijn volk wegvoeren uit Egypte.
En Mozes deed wat Jahweh hem vroeg. De Farao liet het volk van Israël uit zijn land vertrekken,
nadat hij tot zeven maal toe de kracht van Jahweh had ervaren. Maar nauwelijks was het volk weg uit het slavenhuis Egypte, of daar sloeg de stemming van de koning om. Hij kreeg spijt over het verlies van zoveel slaven. Daarom riep hij al zijn soldaten op, wagens werden ingespannen en het leger van Farao zette de achtervolging in. Toen de Israëlieten de blinkende helmen zagen van hun achtervolgers, brak er paniek uit in hun kamp. Ze schreeuwden naar Mozes: Heb je ons daarvoor uit Egypte geleid,
om hier samen met heel het volk te sterven in de woestijn?
Maar Jahweh sprak tot Mozes: Strek uw hand weer uit over de zee, dan golven de wateren terug.
Aldus deed Mozes. En tegen de ochtend golfde de zee weer naar haar oude plaats terug. Het water overspoelde al de wagens en ruiters van de Farao.
Niet één bleef er over. Het volk van Jahweh God, dat door de droge zee getrokken was, werd door de Heer gered. Zij kregen ontzag voor hun God en zongen de Heer een loflied toe.
Lied: Bij U is de bron van het leven.

2e lezing: Matteus 28 (1-10)
Laat niet alleen het licht en de water spreken, laat ook het Leven spreken. Het Paasverhaal.

Na de sabbat, toen de ochtend van de eerste dag van de week gloorde, kwam Maria uit Magdala met de andere Maria naar het graf kijken. Plotseling begon de aarde hevig te beven, want een engel van de Heer daalde af uit de hemel, liep naar het graf, rolde de steen weg en ging erop zitten. Hij lichtte als een bliksem en zijn kleding was wit als sneeuw. De bewakers beefden van angst en vielen als dood neer. De engel richtte zich tot de vrouwen en zei: ‘Wees niet bang, ik weet dat jullie Jezus, de gekruisigde, zoeken. Hij is niet hier, hij is immers opgestaan, zoals hij gezegd heeft. Kijk maar, dat is de plaats waar hij gelegen heeft. En ga nu snel naar zijn leerlingen en zeg hun: “Hij is opgestaan uit de dood, en dit moeten jullie weten: hij gaat jullie voor naar Galilea, daar zul je hem zien.” Dat is wat ik jullie te zeggen had.’
Ontzet en opgetogen verlieten ze haastig het graf om het aan zijn leerlingen te gaan vertellen. Op dat moment kwam Jezus hun tegemoet en groette hen. Ze liepen op hem toe, grepen zijn voeten vast en bewezen hem eer. Daarop zei Jezus: ‘Wees niet bang. Ga mijn broeders vertellen dat ze naar Galilea moeten gaan, daar zullen ze mij zien.’

Overweging
Een viering met oude bekende verhalen, met de oeroude symbolen van vuur en water, met bekende gebeden en liederen. Want dit is een oer-viering, de viering van dat wat ons in het diepst verbindt.
Wij mensen zijn sociale dieren. Wij zoeken elkaar op, want wij hebben elkaar nodig. Wij hebben behoefte aan erkenning, dat wij bestaan als waardige mensen, dat onze hoop gedeeld wordt, dat wij niet alleen zijn. Wij hebben behoefte aan warmte, aan vriendschap, aan hoop voor de toekomst. Het Paasfeest viert de hoop, meer, de belofte die ons gemaakt wordt. En als wij om ons heen kijken, kunnen wij in onze wereld ook andere tekens van hoop zien.
Tijdens de afgelopen jaren is er een financieel crisis geweest. Wij zien de consequenties hiervan in bijvoorbeeld de enorme groei van en vraag om voedselbanken. Dat zoveel mensen, gezinnen hulp nodig hebben om aan eenvoudig voedsel te komen is een teken van de gevolgen van misplaatst financieel beleid in zoveel sectoren. Nu beweert men dat er groei komt en wij mogen hopen dat de financiële situatie van allen beter wordt. Of tenminste de situatie van diegenen die de meeste hulp nodig hebben.
De gesprekken die gevoerd worden tussen de verschillende partijen over Oekraïne. Die gesprekken gaan door en zolang er gesproken wordt blijf ik de hoop koesteren dat de situatie niet meer gewelddadig wordt. De gesprekken zijn begonnen. Het is al een begin van hoop.
Op een meer persoonlijk niveau. Ik heb een schoonzus die, vanwege een genetische afwijking, nierpatiënt is. Hij werd als herboren, zij leefde weer volop, zoals vroeger. Een jaar geleden bleek deze nier minder goed te functioneren en haar gezondheid ging hard achteruit. 3 keer per week dialyseren. Een andere zus bood een nier aan, en na al de controles, testen, gesprekken enzovoort werd zij geaccepteerd als donor. Oorspronkelijk zou de operaties in juni of zelfs later gebeuren, maar 2 weken geleden kregen zij bericht dat er nu ruimte was om de operaties te vervroegen, en deze zullen nu aanstaande dinsdag plaatsvinden. 3e \Paasdag..
Ik wil mijn ene schoonzus een zalig Pasen wensen, dat zij weer volop mag leven, herboren. Ik wil mijn andere schoonzus ook een zalig Pasen wensen, en haar bedanken voor de gift van nieuw leven.
Beloftes van hoop, beloftes van leven, van een goed leven. Ik wens ons allen een zalig Pasen, waar wij ook mogen zijn, in wat voor situatie wij ons bevinden. Hoop, licht en leven.
Ten teken hiervan wordt het licht wordt uitgedeeld aan alle aanwezigen.

Zegening van het water
Eeuwige, bevrijder, mogen wij trouw zijn aan jou, aan elkaar,
mogen wij de tekens kunnen lezen van mensen in nood,
van wie onderdrukt gaan, van wie weinig kansen meer zien,
In de verhalen, heb jij mensen bevrijd door water,
ben jij nabij mensen in nood.
Open onze ogen, open onze oren,
dat wij zien en horen wie om recht en vrede vragen.
Open ons verstand, dat wij ons nooit zullen neerleggen bij het recht van de sterkste.
Jij biedt leven aan allen
die de weg van bevrijding en goedheid gaan.
Door het water van de doop zijn wij bevrijd, herboren in jouw naam.
Moge dit water gezegend zijn,
dat wij die als herboren zijn,
mensen van liefde, bevrijding, solidariteit, barmhartigheid mogen zijn. Amen.
Acclamatie: Levend water

Laten wij ons geloof, onze hoop en ons vertrouwen samen uitspreken
Ik geloof in God, die het licht in de wereld brengt.
die ons de taak geeft dat licht door te geven,
zodat er leven en geluk mogelijk is voor iedereen.

Ik geloof in Jezus Christus die in ons leven weer opstaat
zodat wij vrije mensen worden,
zonder vooroordelen, zonder angst
hoopvolle mensen die steeds weer nieuwe kansen krijgen.

Ik geloof in de Geest die met Jezus in de wereld is gekomen;
die ons blijft wijzen op onze verantwoordelijkheid
voor wat er van onze wereld worden zal;

Ik geloof in heel de christelijke gemeenschap
en in dit leven dat een weg is naar liefde
voor alle mensen.

Ten teken van onze doop,
ten teken van onze wens om als vrije mensen te leven,
nemen wij van dit water als zegen.
Mensen doven hun kaarsjes en komen naar voren om van het water te nemen.
Er klinkt muziek.

Geloofslied: Dat een nieuwe wereld komen zal
Collecte: instrumentaal

Voorbede met: Leven weet wegen
Ik wil bidden, in deze nacht van licht en hoop,
voor wie leven in de nacht van angst en die geen hoop meer hebben,
eenzaam verlangend naar vertrouwen en gemeenschap,
voor wie door de samenleving zijn afgewezen;
dat geborgenheid en vriendschap hun deel mogen zijn.

Ik wil bidden voor wie leven in de nacht van het geweld,
verbitterd en vol haat vechtend voor een toekomst die verloren lijkt, of twijfelachtig is;
ik wil bidden voor de bevolking van Syrië, van Oekraïne, van overal waar er gevochten wordt;
dat voor hen de tijd aanbreekt van hoop en vertrouwen.

Ik wil bidden voor ons allen hier, het licht en het leven vierend;
ik wil bidden voor allen voor wie de wereld versmald is tot een ziekbed;
ik wil bidden voor allen die overleden zijn;
dat wij, dat zij mogen leven in hoop en vertrouwen.

Tafelgebed
Gezegend en gedankt, Jij God van mensen.
De poort is open, de weg is vrij.
Op dit feest van Pasen
bidden we ons tafelgebed
op weg naar het land van vrijheid voor allen:

Jij gaf ons het verlangen naar een nieuwe aarde,
bevrijde mensen die leven in vrede.
Jij gaf ons de droom dat nacht en dood
niet het laatste woord hebben.
Jij maakte ons opstandig
gaf ons een nieuw perspectief
in jouw Zoon Jezus,
wiens overwinning op de dood wij vieren.
Hij stootte onze oude wereld om
en gaf ons de richting aan
naar een nieuw bestaan.
De gevangene zal ons leren wat vrijheid is.
De vluchteling zal ons het Morgenland wijzen
De gehandicapte zal ons leren hoe we heel worden.
Zo leefde hij zelf de nieuwe wereld
voor, werd leven in overvloed.

Jammer dat hij zo vroeg moest sterven
dat Zijn licht zo vroeg werd gedoofd.
Toen wij sliepen ging Hij heen.
Maar roerloos goed en mooi is Hij gebleven
als licht in onze herinnering
als gebroken brood, een beker wijn.
Want voor Hij de dood inging
heeft Hij brood genomen
aan zijn vrienden uitgedeeld en gezegd:
‘Begrijpen jullie wat ik doe?’
Dit is mijn leven hier, neemt en eet
mijn lichaam voor jullie gegeven’.

Ook de beker liet Hij rondgaan
en hij zei: ‘Drinkt uit deze beker
de zachte wijn van bemoediging en vrede
Viert samen het leven
alles wat bij het leven hoort.
Zo blijf ik met jullie voorgoed verbonden.

Toen is Hij gestorven, maar niet voorgoed.
De steen is weggerold van het graf
de wereld omgekeerd: Hij leeft.

De duinen zullen handen krijgen
de bomen zullen spreken
het licht zal kloppen aan onze deur
ieder gaat met iedereen
en juicht : HIJ IS VERREZEN.

Volkeren zoeken elkaar,
markten en pleinen lopen vol vrienden.
De tafels van de armen zijn gevuld
met druiven, melk en honing en
er wordt gezongen: HIJ IS VERREZEN.

Iedereen is welkom in dit land van Pasen:
waar Zijn Geest doet zingen dat het een lust is:
We bidden zingend dit toekomstland
naar ons toe met het gebed dat Jezus ons gaf:
Onze Vader. . .

Vredeswens met lied: Gij levende, eerste en laatste

Iedereen wordt van harte uitgenodigd te delen van brood en wijn
Communielied: Ik heb lief de aarde en de mensen

Zegen en wegzending:
Aan de bronnen van ons leven hebben wij ons kunnen laven;
aan de tafel van gelijkheid hebben wij brood gebroken en met elkaar gedeeld;
gesterkt om op pad te gaan, vrij, nieuw leven tegemoet.
Mag de zegen van de Ene op ons rusten en met ons meegaan:
Die is Vader, Zoon en Goede Geest. Amen.

Pasen: feest van verlangen naar een liefde die de dood overwint.
Moge dit feest in ons opbloeien zoals de lente om ons heen,
en mogen wij verder toegroeien naar belofte en toekomst.
Daartoe zegene God ons, Vader, zoon en Goede Geest. Amen.

Slotlied: Het zal in alle vroegte zijn.

Plaats een reactie

Op de Agenda

Viering 24 november

24 november 2024 10:30 Cello Eygenweg
U bent welkom in de viering om 10.30 uur in Cello. Heleen Hendrikx is de voorganger. Muzikale ondersteuning door Melodiek.

Dienstenveiling

29 november 2024 17:30 Cello Eygenweg
Op vrijdagavond 29 november is het zover: de jaarlijkse dienstenveiling ten bate van de San Salvatorgemeenschap. Een mooie verzameling diensten wordt die avond per opbod geveild. U bent om vanaf…
Inloophuis en kantoor Ordune
Schaarhuispad 1315231 PP Den BoschOp de eerste en derde woensdag van de maand staat de koffie klaar tussen 10.00 en 11.30 uur. U bent welkom!
NL96 INGB 0006 0407 13
Vieringen in Dagcentrum Eygenweg
van der Eygenweg 15231 PA ‘s-Hertogenbosch

San Salvator gemeenschap 2024