Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

San Salvatorgemeenschap 6-7 sept 2014
Thema: Verantwoordelijk voor elkaar
Voorganger: John Parker
Muzikale ondersteuning: de Cantorij

Openingslied za: Vrede voor jou – zo: Blijf geborgen in je naam

Inleiding
De eerste viering van september; vroeger stond dit weekend in het teken van het begin van een nieuw werkjaar. Het is goed om weer samen te vieren; de vakantie voorbij, ons vieren opgesierd vandaag door de Cantorij. Iedereen gekomen met andere gedachten, zorgen, wensen. Iedereen anders, en samen één; verantwoordelijk voor ons vieren, door wat wij hiernaartoe brengen, geven en krijgen, door hoe wij hier samen zijn. Samen verantwoordelijk voor onze viering. Samen betrokken door de bredere werelden waarin wij ieder leven.
Ik wens ons allen een fijne viering toe.

Gebed/bezinning
Gij, God-die-ons-beweegt.
Wees werkzaam in ons.
Wees dieper in ons.
Wees ruimer in ons.
Wees meer in ons.
Wees minder in ons.
Wees anders in ons.
Wees nieuw in ons.
Wees warmte in ons.
Wees solidariteit in ons.
Wees ontvankelijkheid in ons.
Wees dankbaarheid in ons.
Gij, God-die-ons-beweegt.
Wees werkzaam in ons.
Acclamatie: Gij die uw naam hebt uitgeroepen

1e lezing: Mattheus 18 – 15-20
Als een van je broeders of zusters tegen je zondigt, moet je die daarover onder vier ogen aanspreken. Als ze luisteren, dan heb je ze voor de gemeente behouden. Luisteren ze niet, neem dan een of twee anderen mee, zodat de zaak zijn beslag krijgt dankzij de verklaring van ten minste twee getuigen. Als ze naar hen niet luisteren, leg het dan voor aan de gemeente. Weigeren ze ook naar de gemeente te luisteren, behandel hen dan zoals je een heiden of een tollenaar behandelt. Ik verzeker jullie: al wat jullie op aarde bindend verklaren zal ook in de hemel bindend zijn, en al wat jullie op aarde ontbinden zal ook in de hemel ontbonden zijn. Ik verzeker het jullie nogmaals: als twee van jullie hier op aarde eensgezind om iets vragen, wat het ook is, dan zal mijn Vader in de hemel het voor hen laten gebeuren. Want waar twee of drie mensen in mijn naam samen zijn, ben ik in hun midden.’
Lied za: Te doen gerechtigheid – zo: Een mens te zijn op aarde

2e lezing: Brief aan Romeinen 12, (9-18)
Laat uw liefde oprecht zijn. Verafschuw het kwaad en wees het goede toegedaan. Heb elkaar lief met de innige liefde van broeders en zusters en acht de ander hoger dan uzelf. Laat uw enthousiasme niet bekoelen, maar laat u aanvuren door de Geest en dien de Heer. Wees verheugd door de hoop die u hebt, wees standvastig wanneer u tegenspoed ondervindt, en bid onophoudelijk. Bekommer u om de noden van de heiligen en wees gastvrij. Zegen uw vervolgers; zegen hen, vervloek hen niet. Wees blij met wie zich verblijdt, heb verdriet met wie verdriet heeft. Wees eensgezind; wees niet hoogmoedig, maar zet uzelf aan tot bescheidenheid. Ga niet af op uw eigen inzicht. Vergeld geen kwaad met kwaad, maar probeer voor alle mensen het goede te doen. Stel, voor zover het in uw macht ligt, alles in het werk om met alle mensen in vrede te leven.
Acclamatie: Dat wij volstromen

Overweging
In het nieuws deze week stond dat Den Bosch een centrum voor postuniversitaire opleiding krijgt. Een samenwerking van de TU van Eindhoven en De universiteit van Tilburg. Een prachtige toevoeging aan deze stad, die een extra aantrekkingskracht zal kunnen uitoefenen. Met zijn geschiedenis, zijn culturele uitstraling krijgt Den Bosch, als alles goed verloopt, uitbreiding tot een universiteitsstad, met al zijn voordelen. Er wordt gezegd dat het grote gebouw van Marienburg een goede locatie zou zijn voor dit project. Mooi.
Ook in het nieuws deze week stond dat de kringloopwinkel SOS Rommelmarkt bijna klaar is met zijn verhuizing. Er moest lang gezocht worden naar een nieuw pand , en het is eindelijk zover. Zo ’n project is ook goed voor deze stad, want het is hard nodig, onmisbaar zelf. Den Bosch is niet alleen een leuke stad, het weerspiegelt de hele maatschappij, met zijn licht punten en zijn donkere kanten. Er is rijkdom in deze stad, er is ook armoede. Daarom is het goed dat de gemeente wat interesse toont in deze organisatie. Want de gemeente, met al zijn structuur en regels is wél verantwoordelijk voor de hele stad: licht en donker, rijk en arm.
Het thema gekozen voor deze viering is ‘Verantwoordelijk voor elkaar.’ Een oer-christelijk thema, als we de Schrift lezen.
In onze eerste lezing, uit Mattheus, horen wij woorden van Jezus. Geschreven lang na zijn dood, zijn woorden worden gebruikt om leden van der christelijke gemeenschap advies te geven voor verschillende gelegenheden. Als er ruzie is, als iemand een misstap begaat, wees discreet en zorgvuldig, en probeer het op te lossen. Heb zorg voor elkaar. En ook als jullie beleid maken, zorg dat de gemeenschap erbij betrokken is. Zoals Nico ter Linden het zei in zijn commentaar: de woorden over binden en ontbinden, kortgeleden tot Petrus gesproken, als vertegenwoordiger van de discipelen, worden nu door Jezus tot hen allen gezegd. Wat kan en wat niet kan in de leer en in het leven, dat maakt de gemeenschap van de gelovigen uit. Verantwoordelijk voor elkaar; samen verantwoordelijk voor de gemeenschap.
In de brief aan de christelijke gemeenschap van Rome horen wij dezelfde boodschap in andere woorden. Wees eensgezind; stel, voor zover het in uw macht ligt, alles in het werk om met alle mensen in vrede te leven. Zo luidt het beleid van de eerste christenen. Zij stellen zich vragen. Hoe willen wij leven? Door ons geloof in Jezus Christus zijn wij anders dan andere mensen. Wij zijn geen joden, geen heidenen, wij vereren geen afgoden. Wij zijn afkomstig uit veel verschillende volkeren. Wat ons verbindt is ons geloof in de boodschap van Jezus. Wees goed voor elkaar, ondersteun, help elkaar want jullie zijn allemaal kinderen van eenzelfde vader, zoals Jezus God noemde. Het beleid van toen. Christenen zijn gewone mensen en dus het beleid is, zoals wij het weten, lang niet altijd opgevolgd.
En vandaag zijn wij hier, als christelijke gemeenschap. Dat eeuwenoud beleid moeten wij op onze beurt zien te vertalen in woorden die óns aanspreken. Dit is niet de taak alleen van de pastoraatsgroep, hoe belangrijk die ook is. Niet de taak van het Bestuur van onze vereniging. Een taak voor heel de gemeenschap, door raadpleging, door in gesprek te gaan met elkaar. Hoe willen wij leven, als mensen, als christenen, in verantwoordelijkheid voor elkaar, en voor de wereld om ons heen?
Er zijn verschillende organen om zo in gesprek te komen: informeel, bij de koffie, in werkgroepen, via De Salvatoriaan of de website, en ook via de Adviesraad, die graag alle kanten van onze gemeenschap wil vertegenwoordigen.
Verantwoordelijk voor elkaar. Zoals alle burgers het zijn voor hun gemeente. Wij vanuit ons christelijk geloof. Wat kan en niet kan in de leer en in het leven, dat maakt onze gemeenschap van gelovigen uit.
Ik wens ons allen een fijn, vruchtbaar en gesprekvol werkjaar toe.
Geloofslied: Jij die voor alle namen wijkt

Onderbreking

Voorbede
Wij bidden voor allen die lijden onder armoede,
voor allen wier rechten worden geschonden,
voor allen die onder geweld lijden;
dat wij met velen zijn om hen te bevrijden.

Heer ontferm U

Wij bidden voor allen wier harten gebroken zijn,
voor allen die leven met intens verdriet,
voor hen voor wie er geen uitzicht lijkt te zijn;
Dat wij met velen ons hart voor hen durven te openen.

Heer ontferm U

Wij bidden voor allen die moe zijn en die zoeken naar rust,
Voor allen die leven in angst, in onzekerheid,
Voor wie zich niet los kunnen maken van haatgevoelens;
Dat wij met velen zijn om licht te brengen in de duisternis.

Heer ontferm U

Wij bidden voor zieken en voor hen die niet meer bij ons zijn.
We steken een kaarsje voor hen aan.

Tafelgebed
Gij, God, aan wie wij in ons daagse doen
achteloos voorbij lopen
die wij niet kunnen missen
wanneer het ons goed en voor de wind gaat
aan wie wij twijfelen wanneer het tegen zit
en de nood aan de man komt

Gij, God, dieper in ons leven dan wij vermoeden
meer met ons begaan dan wij beseffen
meer onze toekomst dan wij verwachten
Soms wordt Gij door ons gehoord
als wij rust vinden en de stilte laten spreken
als we leeggehaald voor U kunnen openstaan
en verlangend bidden: Kom over ons met Uw Geest

Gij, Geest en adem zonder wie wij niet zijn
zonder wie het geen leven is
Gij zijt helemaal tot Uw recht gekomen In Jezus van Nazareth,
zoon van Jozef en Maria die hem mochten ontvangen
en hem moesten afstaan.
Zij hebben hun hart vastgehouden
toen hij groot geworden zijn eigen weg ging.
Met pijn gezien hoe hij meer en meer uit hun ogen verdween
en met vreugde ervaren hoe hij meer en meer zoon werd van U
herboren uit Uw geest
Uw woord, Uw stem geworden als geen ander.
Omwille van hem die wij hier gedenken rond brood en wijn
bidden wij: kom ook over ons met Uw Geest

Hij is Uw weg gegaan met volle toewijding
en zo een gelukkig mens geworden
zoals Gij ons allen hebt bedoeld.
Hij heeft de wereld door U gemaakt, lief gehad
al het bestaande dat door U tot leven werd geroepen
de mensen vooral zijn tijdgenoten in stad en land.

Maar op de laatste avond voor zijn lijden
heeft hij zijn liefde getoond tot het uiterste toe
ook voor ons die na hem zouden komen.

Toen nam hij brood in zijn handen,
brak het en deelde het uit met de woorden:
zo heb ik met vreugde onder u geleefd
als gebroken brood en de Geest van onze God
zichtbaar gemaakt in deze wereld.
Doe wat ik gedaan heb tot geluk van velen.
Daarna nam hij de beker met bloedrode wijn
en zei: uit liefde ben ik geboren, uit liefde zal ik sterven.
Neemt deze beker en geef er uit te drinken
aan allen die na mij komen
want ook zij hebben deel aan leven en dood
zijn uit God geboren en zullen in Gods liefde sterven

Geen wonder dat zijn naam is blijven leven
dat hij over de dood heen voor ons bezieling is geworden
geestkracht, stuwende liefde, troost, bemoediging en vrede.
Geen wonder dat hij de levende is hier in ons midden
en dat we samen met hem kunnen bidden:
Onze Vader
Vredeswens: Een schoot van ontferming

Communielied za: Dat woord waarin ons richting – zo: Kom en volg mij

Mededelingen

Slotgedachte: “Het hart vol genegenheid openbreken” van Boeddha
De gedachte manifesteert zich als woord;
het woord manifesteert zich als daad;
de daad ontwikkelt zich tot gewoonte;
de gewoonte verhardt tot karakter:
Dus bekijk de gedachte en haar wegen met zorg
en laat haar ontstaan uit genegenheid,
die voortkomt uit betrokkenheid met alle wezens.

Zegen en wegzending

Slotlied za: Wij hebben voor u gebeden – zo: Wij bidden en vieren.

1 Reactie

  • Franneke Hoeks
    Posted 7 september 2014 2:21 pm 0Likes

    Leuk dat se SOS rommelmarkt in de viering wordt genoemd.

Plaats een reactie