Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

San Salvatorgemeenschap 28 feb 2016
Vastenweekend 3 Thema: Vrucht dragen
Voorganger: Maria van den Dungen
Muzikale ondersteuning:

Openingslied za: De vreugde voert ons maar dit huis – zo: Hier gaan we zingend de wereld te buiten

Welkom en inleiding
Fijn dat U vandaag hierheen bent gekomen, ik hoop dat u dit uur mag vinden wat u zoekt.
We gaan samen luisteren, bidden en zingen en willen ons zo verbonden voelen met elkaar en met:
De Vader, de zoon en de H. Geest.
Het is al het derde weekend van de Vasten, volgende week is het half vasten en trekt de grote Carnavalsoptocht door de stad. Verlaat, omdat de natuurkrachten ons te machtig waren. Met Carnaval wordt alles op zijn kop gezet, de vasten een tijd van ommekeer, bezinning als voorbereiding op Pasen.
De tijd waarin we ons verzetten tegen onrecht en armoede, tegen oorlog en geweld, tegen uitbuiting van mens, dier en land. Meer nog dan ‘opkomen tegen’ is het een oproep om ‘op te komen voor’. Dat doen we deze vasten voor de kinderen in Trichy, India met onze steun aan het project Golourful Children. De kleur die voor deze viering is gekozen is geel, een kleur die staat voor blijdschap, warmte, voor licht en inzicht.
Vasten is zelf soberder gaan leven; zelf beginnen in alle eenvoud met je in te zetten voor een betere wereld. Laat ons dit uur eenvoudig bezinnend en vierend samenzijn rond brood en wijn.
En daarvoor even stil zijn en de aandacht naar binnen richten.

Gebed naar S. de Vries, Het rijk alleen,
Hier gekomen vanuit de waan van de dag
de storm van de tijd,
En niet minder vanuit de onrust
Van ons eigen hart,

Hier gekomen om de weg te weten
Om het hoofd weer op te heffen
En de rug te rechten,

Om nieuwe adem te vinden,
En een nieuw lied,
Om te dromen en te kennen,

Dat uw oog op ons rust,
Dat uw hart is bij de kleine, verduisterde mensen,
Dat uw hand heel onze wereld draagt en bewaart,
Daarom zuchten en zingen wij.
Acclamatie za: Een schoot van ontferming – zo: Gij hebt ons in de moederschoot gekend

Eerste lezing: Twee scheve stenen
Er was eens een man, die het huis, waarin hij met zijn vrouw en kinderen wilde gaan wonen, zelf bouwde. Hij had dat nooit geleerd, hij was geen bouwvakker. En al was hij dan niet zo’n goede metselaar, hij had wel geduld en ging net zo lang door tot iedere steen perfect op zijn plaats lag. Zo was op een dag de eerste muur klaar.
Een beetje trots deed hij een paar stappen naar achteren om zijn werk te bekijken. Tot zijn grote schrik zag hij, dat twee stenen scheef lagen. Hij vond het heel erg om te zien. Die twee stenen bedorven de hele muur. De specie tussen de stenen was ondertussen hard geworden. Daarom kon hij de stenen niet uit de muur halen en rechtzetten. Hij riep er zijn vrouw bij en vroeg: “Zal ik de hele muur afbreken en weer opnieuw beginnen?” “Nee” zei zijn vrouw, “laat de muur maar staan, zoals hij is.”
De man bouwde verder en op een dag kwam er een bezoeker, die wilde zien hoe het ging met de bouw van het huis. De man liet hem alles zien, behalve de muur met de twee scheve stenen. Maar zijn bezoeker wandelde nog eens rond en zag ook die muur. “Dat is een mooie muur”, zei hij.
De man keek hem verbaasd aan. “is er iets mis met je ogen? Zie je die twee scheve stenen niet?”
“Ja”, zei de bezoeker. “Ik zie de twee scheve stenen, maar ik zie ook de negenhonderd achtennegentig goed gemetselde stenen.”
De man keek stomverbaasd naar zijn eigen muur. Voor het eerst zag hij ook de andere bakstenen. Boven en onder de twee scheve stenen, aan de linker- en aan de rechterkant lagen alle andere stenen prachtig op een rij.
Antwoordzang za: Twee handen schoon gebleven – zo: Nu nog met halve woorden

Tweede lezing: Evangelie Lucas 13, 6 – 9
Gelijkenis van een vijgenboom zonder vruchten
Er kwamen mensen bij Jezus met het bericht over de executie van Galileeërs door Pilatus. Hij zei daarop: ‘Denkt u dat deze Galileeërs grotere zondaars zijn geweest dan alle andere Galileeërs, omdat hun dit is overkomen? Geen sprake van. Maar als u zich niet bekeert, zult u allemaal, net als zij, omkomen. Of die achttien die gedood werden toen de Siloam-toren instortte, denkt u dat zij schuldiger zijn geweest dan alle andere inwoners van Jeruzalem?] Geen sprake van. Maar als u zich niet bekeert, zult u allemaal, net als zij, omkomen.’
Jezus vertelde deze gelijkenis: ‘Iemand had in zijn wijngaard een vijgenboom staan. Hij kwam kijken of er vruchten aan zaten, maar vond er geen.
Toen zei hij tegen de wijngaardenier: “Dit is nu al het derde jaar dat ik kom kijken of er aan deze vijgenboom vruchten zitten, en er geen vind. Hak hem maar om. Waarom zou hij de grond nog verder in beslag nemen?”
De wijngaardenier antwoordde: “Mijnheer, laat hem dit jaar nog staan, zodat ik de grond eromheen kan omspitten en bemesten. Wie weet draagt hij dan volgend jaar vrucht. Zo niet, hak hem dan maar om.” ’
Acclamatie za: Maak uw woord tot een kracht – zo: Leven weet wegen uit de diepten

Overweging
Herkende u iets in dat verhaal over de twee stenen?
Je hebt enorm je best gedaan en toch is het eindresultaat net niet volmaakt. Het werk voldoet prima, maar zelf zie je kleine oneffenheden die je storen, die je plezier zelfs bederven. De man in het verhaal had als amateur een prima huis gebouwd voor zijn gezin, maar kon er toch niet volop van genieten.
Wat is dat toch in ons dat we eerder kijken naar wat niet perfect is? Pas later het goede zien en de kansen. Is dat onze opvoeding, die vooral bescheidenheid promootte, is dat onze eigen kritische geest?
Dat streven naar perfectie kost veel levensgeluk, hoeveel jonge mensen lopen niet een burn out op?
Dat kan niet de bedoeling zijn van ons leven, dat we proberen te voldoen aan normen die opgelegd zijn door jezelf, je werkgever, vrienden…. .ja door wie eigenlijk?
Hoeveel maskers moet je dragen
Hoeveel mensen moet je zijn
Hoeveel levens moet je leven om op een dag Jezelf te zijn
vraagt Stef Bos zich af in het lied: Maskerman.
Wij mensen hebben allemaal iets van scheve stenen, niemand is perfect, Dit maakt de samenleving ook boeiender, geeft die meer variatie, kleur. En samen hebben we voldoende talenten om een prima muur te bouwen; beter nog: een samenleving waarin het goed leven is.
Trouwens, vindt u het niet vreemd dat er in de wíjngaard een víjgenboom staat? In een wijngaard verwacht je wijnstokken en druiven, geen vijgen. Maar in de tijd dat Jezus leefde, werden er vaak vijgenbomen in een wijngaard geplant. De wijnranken konden zo opklimmen tegen de vijgenboom. De vijgenboom had een dik bladerdak, het was heerlijk zitten onder deze boom, beschermd tegen de felle zon. Eten van de vruchten en genieten van de koelte.
Die boom – op zijn beurt -kan daar in de wijngaard profiteren van de goede grond, die zorgvuldig bewerkt wordt voor de druivenplanten. Aan grond, water en goede zorg zal het niet ontbreken.
Iedereen verwacht dat er van deze vijgenboom straks de heerlijkste vijgen geplukt zullen worden.
Vijgen en wijn waren hét teken van overvloed. Onder de vijgenboom kon je als mens weer even op adem komen.
In de bijbel is een wijngaard, meestal een beeld voor Gods schepping en de vijgenboom is het beeld voor Israël. En steeds is de vraag: draagt de boom vrucht?
Deze boom beantwoordde niet aan zijn bestemming: vrucht dragen. De grond eromheen wordt dan omgespit, dat betekent: de wortels afsteken! Als je een vijg de wortels afsteekt, gaat hij veel vrucht geven.
Dat kan ook met ons gebeuren als wij terug willen gaan naar onze bestemming: vrucht dragen. Nadenken over de dingen die wij wel hadden moeten doen, maar die wij niet – of niet voldoende – hebben gedaan. Vrucht dragen betekent mens worden, zoals we bedoeld zijn, samen met anderen. Het is dus niet de bedoeling dat wij onder die vijgenboom op onze lauweren blijven rusten, er moet echt geleefd worden, gewerkt, want er wordt gewacht op de oogst.
Het doet pijn om je oude leven op te geven: misschien raak je wel veel kwijt, oude zekerheden, wortels waar je nog maar wat graag door wordt gevoed. De schop gaat erin, maar niet zónder een heleboel mest. Je lijdt wel, maar je krijgt er enorm veel liefde bij. En alleen zó wordt het wat met ons leven.
Gods naam ‘Ik zal er zijn’ functioneert pas als we er zelf ook willen zijn voor anderen.
Deze vasten voor de kansarme kinderen van Colourful Children. Ook deze kinderen moeten onder de vijgenboom bescherming vinden. Elk mensenkind heeft een talent, hoe klein ook: (Al is het maar dat je ontroering oproept, mensen verzacht met een lieve glimlach.) Voor deze gehandicapte kinderen moet er extra zorg, extra mest komen opdat de mogelijkheden, die in hen sluimeren tot bloei kunnen komen. Daarvoor zetten liefdevolle mensen zich in, maar het ontbreekt hen daar aan middelen. Wij kunnen niet allemaal naar India om te helpen, maar wel zorgen voor die middelen. Dat vraagt onze inzet !
Geloofslied za: Te doen gerechtigheid. – zo: Boom je stam was koud en bloot

De tafel wordt klaargemaakt en er wordt gecollecteerd.

Voorbede
Voor allen die blijven geloven
dat het in deze wereld anders kan;
dat ze de hoop niet opgeven
en door kleine daden –
tegen de stroom in blijven roeien.
Zodat de ‘zon’ kan schijnen
door het raam van ieder mensenkind
in noord en zuid, in oost en west.

Keer u om naar ons toe

Voor allen die zoeken naar oplossingen
om een samenleving te realiseren
waarin plaats is voor andere culturen,
dat rechtvaardigheid, respect en vertrouwen
ons houvast mogen bieden.

Keer u om naar ons toe

Voor ons allen hier bijeen
dat het samen vieren
ons kracht en sterkte geeft
om na te denken
hoe we in onze omgeving
steeds opnieuw vorm kunnen geven
aan recht en vrede
zodat we telkens weer een raam openen
als ergens een deur gesloten wordt.

Keer u om naar ons toe

Laten wij bidden…
Voor de intenties in ons boek en voor onze eigen intenties
Voor allen die ons in geloof zijn voorgegaan en die wij missen in ons midden
Dat zij geborgen zijn in uw Licht

Gedenk ons hier bijeen

Tafelgebed
Van jou, God, is de aarde en wij die er op wonen,
zijn allemaal anders, allemaal uniek, allemaal dezelfde mensen,
die hunkeren naar warmte, naar aandacht en liefde,
naar iemand, die er wil zijn, naar méér dan een naaste.

Zo hebt jij ons geschapen schouder aan schouder,
samen, méér dan alleen.
Wij danken je, dat jij je laat zien,
daar waar mensen er zijn voor elkaar.
Ook hier in dit uur houdt jouw geest ons in beweging,
Zo draag Jij alle mensenkinderen,
Zo zijn wij veilig in jouw hand.

Door jouw leven

Jij laat je zoeken in de stilte,
in de liefde tussen mensen, in de zorg om elkaar.
Waar mensen zichzelf ontmoeten,
elkaar zien met nieuwe ogen,
daar komt Jij aan het licht,
daar wordt jouw naam méér dan een woord,
daar wordt die metterdaad gedaan.
In Jezus werd duidelijk zichtbaar,
waar het om gaat in het leven,
waartoe wij er zijn.

Hij trok weg uit Nazareth het onbekende tegemoet.
Hij maakte vrienden en Hij droomde een droom:
alle mensen broers en zusters,
alle mensen kinderen van één groot gezin,
niemand minder, niemand meer.

Door jouw leven

Daarom koos Hij partij, voor mensen niet in tel.
Overal waar Hij kwam hielp Hij mensen op de been
en blinden gaf Hij nieuw zicht;
Kwade geesten hadden bij Hem geen schijn van kans,
zo doordrongen was Hij van Jouw warme liefde.

En toen de kring rond Hem groter werd,
Mensen overal door Hem de goede God ging vermoeden,
Toen werden de mannen van aanzien bang, bang voor Zijn liefde,
En omdat Hij van geen wijken wist,
wees men naar het kruis, dat moest Hem tot zwijgen brengen.

Door jouw leven

Met de dood voor ogen, vierde Hij de bevrijding,
ergens op een bovenzaal,
Daar proefde Hij, net als iedereen, de bittere kruiden
en at van de zoete, want zo is toch het leven?

Daar dankte Hij Jou
en te midden van zijn mensen, deelde Hij brood
en vroeg ons zijn gebaar te herhalen tot zijn gedachtenis.
Ook de beker gaf hij door als zijn testament.
Zo werd Hij onvergetelijk,
Zijn geest leeft, is niet tot zwijgen te brengen.
De dood aan het kruis heeft niet gewonnen
Zijn vrede groeit, waar mensen er zijn voor elkaar
en Brood in Zijn naam delen.
En het gebed bidden dat hij ook bad:
Onze Vader

Acclamatie za: Omdat Gij het zijt – zo: Door jouw leven

Vredeswens
Sjaloom, is het woord waarmee alle andere in de bijbel als draden zijn verbonden.
Sjaloom is oprechte vrede, verstevigd door rechtvaardigheid en trouw.
Sjaloom wensen wij elkaar hier, al zingend, al dromend van Gods eeuwenoude visioen.

Lied za: Vrede voor jou en alle goeds je vrienden – zo: De vrede de vrede zal zijn

Brood en wijn staan op tafel, vruchten van de aarde en van het werk van mensen. Wij mogen ze delen, een heilige opdracht: iedereen dus uitgenodigd.
Communielied za: Eet en drinkt van brood en wijn – zo: Notre père qui est au ciel (a capella)

Gebed: Paul van Vliet
Ik bid om mensen die blijven vertrouwen,
die door blijven douwen:
van doe het maar wel en kijk maar niet om.
Ik bid om het beste van vandaag en van morgen,
Ik bid om het mooiste waar ik van hou.
Ik zoek naar het maximum wat er nog in zit,
in vandaag en in morgen,
in mij en in jou.

Mededelingen

Slotgedachte: Tussen de stenen
– Gector Frisotti, theoloog in de Braziliaanse basisbeweging.

Er was eens een bloem
die, niemand weet waarom,
opschoot tussen de stenen.
Er kwam een man voorbij.
Hij bewonderde de schoonheid
van de bloem,
Dankte God voor haar en ging verder.
Die nacht stak er een storm op
En de bloem stierf.

Er was eens een bloem
die, niemand weet waarom,
opschoot tussen de stenen.
Er kwam een vrouw voorbij.
Zij bewonderde de schoonheid
van de bloem en dacht:
Ik zal haar mee naar huis nemen
zodat de hele gemeenschap
haar kan bewonderen.
Een week later verlepte de bloem.

Er was eens een bloem
die, niemand weet waarom,
opschoot tussen de stenen.
Er kwam een kind voorbij.
dat zich met de bloem vereenzelvigde:
eenzaam, geïsoleerd,
zonder iemand op de wereld.
Het kind besloot voor de bloem te zorgen,
bracht grond, de volgende dag water,
en een dag later wat mest.
En deze bloem veranderde in een tuin.

Woordje van Kitty over Colourful Children
Als eerste was ik (samen met mijn collega Arnica) de gelukkige die vanuit Cello de mogelijkheid heb gekregen om India te bezoeken. 1 a 2 keer per jaar ondersteunt Cello twee mensen, die als een koppel mogen afreizen naar Zuid-India. Ik mag het geheel coördineren; bereid samen met hen de reis voor, bespreek de opdracht met hen, breng de mensen bij elkaar voor een overdracht en vang de geweldige verhalen op als ze weer terug zijn. Zo hebben we ons fundament gelegd en bouwen we samen steen voor steen verder met de sisters van Sint Ann. Na 10 jaar kennen we vele sisters van Sint Ann en daardoor ook meerdere locaties in Zuid-India waar kinderen met een verstandelijke handicap worden opgevangen.
In oktober 2011 was ik bij Colourful Children en waren de sisters zo blij dat we zo enthousiast de verstandelijk gehandicapten kinderen benaderden. Daarmee lieten wij als Nederlanders zien dat we het werk wat zij doen waardeerden.
24 Uur per dag / 7 dagen in de week leven de sisters met de verstandelijk beperkte kinderen bij elkaar.
Al snel zijn we aan de slag gegaan met het aanleggen van een kindermap. Welke kinderen zitten in welke klas en welke sister/teacher staat voor de klas. Vervolgens hebben we individuele foto’s gemaakt en gingen we kijken wat de namen waren van de kinderen, wat hun geboortedatum was en of er heel misschien een diagnose was vastgesteld. Dat was een ingang om met de sisters te gaan praten over de kinderen, samen hebben we het over dat kind (aanwijzen). We konden in gesprek met de sisters over wat vind het kind leuk, waar is het kind goed in. Waar geniet het kind van. Waar liggen zijn kansen zijn mogelijkheden. Steeds ging er weer een volgend koppel, ging de map weer mee. Maakte we de formulieren in orde en konden we samen praten, samen lachen over hun successen en mogelijkheden van de verstandelijk gehandicapten kinderen.
Zo hebben we in de jaren gewerkt aan minder leerlingen in een klas, andere tafels en stoelen in de klas, gerichte taakjes of schoolmateriaal en hebben we samen naar een structuur van de dag gezocht. In 2015 ben ik nogmaals in India geweest en hebben we een training geven aan de sisters van Sint Ann, een geweldige ervaring en ook hier hebben we de map intensief gebruikt.
Zo hebben wij, medewerkers van Cello, samen met de mensen van de Stichting CC en mensen van de van Geel Stichting uit Utrecht geprobeerd om grond mee te nemen naar India, weer volgende hebben water meegenomen en de volgende mest om zo de verstandelijk gehandicapten kinderen te voorzien van een mooie tuin.

Zegenwens
Gaan wij heen van hier, wetend dat wij voldoende talenten
in ons hebben om goed te doen.
Dan zijn we een zegen voor elkaar
en worden we ook gezegend door de eeuwige God:
Vader, Zoon en heilige Geest.
Amen.

Slotlied za: Hij gaf aan blinden het gezicht –zo: Dat een nieuwe wereld komen zal

1 Reactie

  • Arie Akkermans
    Posted 28 februari 2016 1:42 pm 0Likes

    Inspirerende dienst, en een mooi en praktisch thema, goed op elkaar afgestemd. Ook deed het me goed om samen onbaatzuchtig tot God te bidden. Zoals in het gebed na de opening: Dat uw oog op ons rust.
    Een dienst om geaccepteerd en bemoedigd naar huis te gaan!

Plaats een reactie

Op de Agenda

Viering 24 november

24 november 2024 10:30 Cello Eygenweg
U bent welkom in de viering om 10.30 uur in Cello. Heleen Hendrikx is de voorganger. Muzikale ondersteuning door Melodiek.

Dienstenveiling

29 november 2024 17:30 Cello Eygenweg
Op vrijdagavond 29 november is het zover: de jaarlijkse dienstenveiling ten bate van de San Salvatorgemeenschap. Een mooie verzameling diensten wordt die avond per opbod geveild. U bent om vanaf…
Inloophuis en kantoor Ordune
Schaarhuispad 1315231 PP Den BoschOp de eerste en derde woensdag van de maand staat de koffie klaar tussen 10.00 en 11.30 uur. U bent welkom!
NL96 INGB 0006 0407 13
Vieringen in Dagcentrum Eygenweg
van der Eygenweg 15231 PA ‘s-Hertogenbosch

San Salvator gemeenschap 2024