Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

San Salvatorgemeenschap 25 / 26 oktober 2014
Thema: Waar ligt je hart?
Voorganger: Gepke Kerssen
Muzikale ondersteuning: Melodiek

Openingslied za: Hier gaan wij zingend – zo: Hier wordt een huis voor God gebouwd

Welkom
Licht, liefde en leven wens ik u en jou
in de naam van de Vader, de Zoon en de Heilige Geest.
Amen.

Openingswoord
Als voorbereiding op deze viering hebben we met een aantal vrouwen van Salvatrix naar de teksten van deze viering gekeken. Het thema is :Waar ligt je hart? Waar leef je voor?
We zien crises in de economie, het milieu, de zorg. Geweld tussen groepen mensen.
Maar hier zingen we een nieuwe wereld dichterbij. Spelenderwijs de hemel op aarde.
We luisterend naar woorden waarmee mensen de eeuwen door op weg zijn gaan.
Nu laten we eerst los. Laten we onze zorgen los, de drukte van ons leven van alledag, gedachten die ons naar beneden trekken. Bouwen we in de stilte een huis voor God, een gastvrij huis van ontmoeting. Laten we stil worden.

Geen woorden meer.
Mijn gedachten zijn tot rust gekomen
Op adem kom ik bij U.
Stilte omringt mij,  doordringt mijn wezen
en dan… hoor ik uw stem,
een fluistering en weet dat het goed is.
Amen.
Acclamatie za: Laat onze woorden stijgen – zo: Dat wij volstromen met levensadem

1e lezing uit Deuteronomium 6: 1-9
Dit zijn de geboden, wetten en regels die ik u in opdracht van de HEER, uw God, moet leren en die u moet naleven in het land aan de overkant, dat u in bezit zult nemen. U moet voor de HEER, uw God, ontzag tonen door u te houden aan zijn wetten en geboden, zoals ik die nu aan u geef; dat geldt voor u, zolang u leeft, en voor uw kinderen en uw kleinkinderen. Dan zult u met een lang leven gezegend worden. Luister dus, Israël, en neem ze nauwlettend in acht. Dan zal het u goed gaan in het land dat overvloeit van melk en honing, en zult u sterk in aantal toenemen, zoals de HEER, de God van uw voorouders, u heeft toegezegd.
De HEER is de enige
Luister, Israël: de HEER, onze God, de HEER is de enige! Heb daarom de HEER, uw God, lief met hart en ziel en met inzet van al uw krachten. Houd de geboden die ik u vandaag opleg steeds in gedachten. Prent ze uw kinderen in en spreek er steeds over, thuis en onderweg, als u naar bed gaat en als u opstaat. Draag ze als een teken om uw arm en als een band op uw voorhoofd. Schrijf ze op de deurposten van uw huis en op de poorten van de stad.
Lied za: Dat woord waarin ons richting wordt gegeven – zo: Deze woorden aan jou opgedragen

2e lezing uit Mattheüs 22: 34-40
Nadat de farizeeën hadden vernomen dat hij de sadduceeën tot zwijgen had gebracht, kwamen ze bij elkaar. Om hem op de proef te stellen vroeg een van hen, een wetgeleerde: 36 ‘Meester, wat is het grootste gebod in de wet?’ Hij antwoordde: ‘Heb de Heer, uw God, lief met heel uw hart en met heel uw ziel en met heel uw verstand. Dat is het grootste en eerste gebod. Het tweede is daaraan gelijk: heb uw naaste lief als uzelf. Deze twee geboden zijn de grondslag van alles wat er in de Wet en de Profeten staat.’
Lied za: Uw woord is waarheid Heer – zo: Dat woord waarin ons richting werd gegeven

Overweging
De crises maken duidelijk dat er dingen zijn mis gegaan: op financieel gebied, in de economie, op de huizenmarkt, op het gebied van het milieu. Pogingen tot herstel zorgden voor grote bezuinigingen met werkloosheid en grote financiële problemen voor vele burgers. Grote bezorgdheid over de zorg en de leefbaarheid. Het is niet goed om weer terug te gaan naar hoe het was. Er moeten andere keuzes worden gemaakt. Waar kies je voor? Waar ligt je hart, als persoon en als lid van de San Salvatorbeweging?
We staan net als het volk Israël op de grens. Hoe komen we in het beloofde land? Dat een nieuwe wereld komen zal. Het land waar mensen het goed hebben met elkaar. Hoe komen we daar?
Luister naar de woorden van de Eeuwige. Draag ze op je hart. Leef er naar.
De Eeuwige is één en uniek.
Er zijn andere grootheden, andere goden, zeker. Geld is zo’n god. In onze samenleving is alles gericht op geld. We moeten zorgen dat er meer geld binnenkomst. We moeten de kosten beperken, bezuinigen.
In de toekomst zullen steeds minder mensen een behoorlijke baan hebben en wordt de zorg minder. Organisaties worden alsmaar groter en raken verder vandaan bij de mensen waar ze voor bestaan. Milieu is een kostenpost.
Er is een toenemend aantal mensen dat zich niet gezien en gehoord voelt.
Er ontstaat een grote kloof tussen mensen die het goed hebben en mensen aan de rand. Mensen zonder perspectief, wonend in buurten met slechte huizen of zoals bij ons op het dorp in caravans.
Erg voor hen en op den duur ook erg voor de samenleving. Want dat leidt tot onverschilligheid: ze doen maar in Den Haag en het leidt tot geweld tussen groepen mensen.
Mensen die niet gezien en gehoord worden. De Eeuwige ziet en hoort nu juist wel.
Roept ons op om te kijken vanuit de mens, in plaats van vanuit het geld?
Hoe kunnen zo veel mogelijk mensen een bijdrage kunnen leveren aan de samenleving? Wat heb jij nodig?
God zag de joden die in Egypte voor een hongerloontje moesten werken en nog met de nek werden aangekeken. Als mensen in nood roepen naar de hemel, gaat God als het ware poolshoogte nemen; daarna zoekt de Eeuwige mensen op die voorop willen lopen in de verandering. Zo iemand als Mozes die de woorden uit onze tekst uitsprak. Mozes die de ellende van zijn volk ook niet kon verdragen en met zijn volk wegtrok uit zo’n samenleving waarin mensen als winst of verliespost worden gezien en niet als mens. Daar in de woestijn, nu in de crisis, ontdek je dat je het niet alleen afkunt. Je hebt Iemand nodig die ziet wat je nodig hebt in de woestijn, Iemand die je de weg wijst, een uitweg uit die moeilijke situatie. Iemand om lief te hebben en dus te vertrouwen. De weg naar het beloofde land is vooral ook een weg naar elkaar. Mensen die slecht behandeld zijn, zijn op hun hoede. Ze moeten leren vertrouwen te hebben in elkaar.
Ook wij hebben dat nodig. Velen van ons hebben zich losgemaakt uit knellende verbanden, nu is het nodig dat we ons weer gaan verbinden. We hebben een wantrouwende, sterk controlerende overheid, we hebben het nu nodig om samen op te gaan bouwen. Ons samen op te trekken als geloofsgemeenschap, om ons te verbinden met anderen die ook verlangen naar een nieuwe wereld, een nieuwe stad, een nieuw land.
In de Bijbel staan zo veel mooie woorden die ons met liefde doen kijken naar anderen.
Het samen lezen, samen hier bij elkaar komen, is als een leerschool voor het leven, levenskunst voor het samenleven.
Hier leren we woorden van God kennen die wij ook zelf mogen gebruiken om bevrijdend te zijn, licht te brengen, leven voor anderen. Hier horen we woorden uit de Bijbel, de overweging, uit de liederen, die we meedragen in ons hart. Die de hele week in ons doorzingen. Woorden die maken dat we gaan zien, dat we gaan zien hoe we er komen, in dat beloofde land.
De verbondenheid die we hier met elkaar ervaren, doet ons geloven dat er veel mogelijk is tussen mensen.
Ik put hoop uit wat ik om me heen zie gebeuren: mensen die zelf hun werk gaan maken. Ander werk. Duurzamer, minder massaal. Ambachten met liefde uitgeoefend. Ik zie initiatieven op het gebied van de zorg. Kleinschalig, op dorps of wijkniveau, precies zo ver als we elkaar nog kunnen zien. Initiatieven op het gebied van de leefbaarheid. Kunstenaars die nieuwe wegen zoeken om mensen te bereiken. Ontmoetingen tussen verschillende bevolkingsgroepen.
Ik voel daarin iets van het zien en horen van de Eeuwige. Ervaar het ook als een oproep aan ons als geloofsgemeenschap om aan die nieuwe wereld mee te werken. Om de woorden die we op ons hart dragen ook waar te laten worden. En is dat ook niet de beste manier van doorgeven van die woorden aan onze kinderen en aan anderen die niet met geloven zijn opgegroeid? Dat ze zien wat wij geloven?
Misschien is het goed om na de viering eens met elkaar te praten over wat wij hier in Den Bosch zien. Elkaar vertellen bij welke mensen ons hart ligt. b.v. bij mensen die zorg nodig hebben of bij mensen die lijden onder de spanningen die er ook in ons land zijn tussen verschillende bevolkingsgroepen. Kunnen wij verbindingen aangaan?

We staan op een grens naar een nieuwe wereld.
Ik geloof dat er Iemand is die ons roept: hoor mensen, van de San Salvatorgemeenschap.
Ik wijs je de weg met woorden en verhalen naar een land waar mensen elkaar zien en horen. Draag de woorden met je mee in je hart, zodat ze klinken als je opstaat, in je zingen als je in de auto zit of boodschappen doet. Als je iemand tegenkomt die jou nodig heeft.
De woorden van de Eeuwige. Draag ze op je hart. Geef ze door aan je kinderen. Leef er uit!
Geloofslied za: Jij die voor alle namen wijkt – zo: Ik heb lief de aarde en de mensen

De gaven van brood en wijn worden op tafel gezet en er wordt gecollecteerd
Muziek

Voorbede
Acclamatie za: Keer U om naar ons toe – zo: Kom over ons met uw Geest
Besluit van de voorbede: Die Gij geteld hebt

Tafelgebed
Gezegend Jij, bron van hoop,  die vrijheid schept, die warmte geeft
die voelbaar in ons midden er wil zijn  voor elke kleine en grote mens
Gezegend Jij, bron van leven
die ruimte schept, die liefde geeft,  die als een kracht in ons,
ons doet opstaan voor vrede en gerechtigheid

Gezegend Jij, bron van moed  die kansen schept, die toekomst geeft
die ogen opent om te zien wat ons te doen staat,
werken aan jouw wereld van menswaardigheid.
Gezegend Jij, bron van liefde
die de zon laat schijnen over aartsvijanden en boezemvrienden
over volkeren in oorlog en landen in vrede.
Gezegend Jij die ons geweten wakker houdt
die ogen opent om te zien wat ons te doen staat,
werken aan jouw wereld van menswaardigheid.

Gezegend jij, tot ons gekomen in Jezus van Nazareth,
belichaming van hoop, leven en toekomst,
die jouw woorden sprak, die jouw daden deed,
om licht te zijn, om mens te zijn,
om God te zijn, om goed te zijn, voor elke mens.
Hij gaf zijn liefde tot het uiterste toe.
Op de avond voor zijn sterven,
nam Hij brood in zijn handen, dankte jou, brak het,
gaf het aan zijn vrienden en zei:
Neemt en eet, mijn hele leven voor jullie,
brood voor deze gebroken wereld.
En ook de beker liet hij rondgaan  en zei:
Als teken van liefde  verbindt deze beker jullie met mij
en met het leven en de toekomst van alle mensen.
Drink ervan en blijf dit doen om Mij te gedenken.
Zo zal er vrede komen in stad en land.
Blijf dit doen om mij te gedenken.

Gezegend Gij Eeuwige

Nog steeds staat zijn tafel in ons midden  voor vriend en vreemde.
Is hij in ons midden als brood gedeeld
als wijn voor ons geschonken  om volop te leven, de dood voorbij.
De toekomst tegemoet
een wereld vol hoop, vertrouwen en medemenselijkheid.
Waarvoor wij samen bidden  als broers en zussen van elkaar,
Onze Vader

Vredeswens
Mag de vrede van Jezus, onze vrede zijn.
Vrede en alle goeds

Vredeslied met za: Ubi caritas – zo: Waar vriendschap is en liefde

Uitnodiging aan de tafel van brood en wijn
Communielied za: Wat in stilte bloeit – zo: Wat gaat mij ter harte?

Gebed
Geraakt door uw liefde.
aangesproken door uw woorden vragen wij U:
Laat de woorden die we hoorden
blijven klinken in ons hart
vruchtbaar zijn in ons leven

Mededelingen + bloemetje van de week

Slotgedachte: Heb God lief, hoorden we. Maar wie is God? (Gedachte van Augustinus)

Maar wat heb ik lief als ik u liefheb?
Niet een mooi lichaam, geen schoonheid die voorbijgaat, geen licht dat onze ogen graag zien, geen mooie melodieën van allerlei liederen, niet de fijne geur van bloemen of van parfum of zalf, geen manna en geen honing, niet een lief lichaam om te omhelzen.
Dat heb ik niet lief als ik mijn God liefheb.
En toch heb ik wel zoiets lief als licht, zoiets als een stem en als een geur, zoiets als voedsel en als een omhelzing, als ik mijn God liefheb:
Hij is licht en klank en geur en voedsel, zij is de omhelzing van mijn innerlijke mens, waar voor mijn ziel oplicht, wat niet aan plaats gebonden is, waar klinkt wat de tijd je niet afneemt.
Waar een geur is die niet op de wind verwaait, waar smaken niet minder worden door eten, waar omhelzing niet loslaat door verzadiging.
Dit heb ik lief, als ik mijn God liefheb.

Zegenwens
Heb het licht lief, leef in het licht, deel er van uit
In de naam van de Vader, De Zoon en de Heilige geest.

Slotlied: Nu wij uiteengaan

Plaats een reactie