In stilte…zijn

SAN SALVATORGEMEENSCHAP | 21 juli 2024

In stilte…zijn

Voorganger:  Daniёlla Martina | Lector: Marian Veenker
Samenzang zonder begeleiding (meditatieve viering)

Verzoek om in stilte binnen te komen

Muziek bij binnenkomst
Welkom

Goedemorgen allemaal, welkom in deze meditatieve viering met het thema in stilte…zijn.

We gaan samen bidden, we luisteren naar muziek, we gaan ook zeker zingen, verhalen worden door Marian voorgelezen uit de Bijbel en een ander verhaal,  we gaan mediteren/ mijmeren op vragen die klinken, en er zullen lichtjes worden gebrand.  Sommige mensen vertoeven graag in de stilte, ze zijn gewend om daar te zijn en komen er echt tot rust. Voor anderen kan de stilte ook beangstigend zijn of je onrustig maken. Het mag er allebei zijn. De weg van stilte is er ook een van geduld. Ik ging jaren geleden een jaar of twee voordat ik naar Ravenstein verhuisde bijna dagelijks naar de zusters Clarissen in Nijmegen om de dagsluiting samen met hen te vieren. In het begin vond ik dat moeilijk. Ik werd onrustig door de stilte. Na een paar maanden werd het een zeer geliefde traditie om daar tijdig te zijn en zo nog een kwartier in de stilte te zijn samen met de zusters voor dat de dagsluiting begon. Ik heb op momenten God daar echt mogen ervaren. Maar ook niet altijd. Waar het om gaat is denk ik dat stilte een plek van thuiskomen mag worden, mag zijn. Misschien ervaart u vandaag iets van wat het voor u kan betekenen. Weet dat alles goed is, wat er ook gebeurt. Stilte en meditatie zijn nooit helemaal hetzelfde. Het kan afhankelijk zijn van hoe je nu voelt, hoeveel afleiding er om ons heen is enz. Voor we naar binnen keren en er een gebed klinkt wens ik u een mooie viering toe.

Gebed

Nabije God,

Op deze ochtend proberen we stil te worden voor U.
Werk te laten rusten
en ons af te sluiten voor impulsen van buiten
om zo onze  gedachten tot zwijgen te brengen.

Er is veel in ons leven dat aandacht vraagt –
mooie, moeilijke, uitdagende dingen.

Soms slokt de veelheid ons zo op
dat we zomaar aan U voorbij leven
Vergeef ons dat…

Leer ons om telkens weer stil te worden voor U
want U bent de grond van ons bestaan.
Schenk ons een opmerkzaam hart
om Uw woorden op te vangen 
om ons leven richting te kunnen geven.
Zodat alles wat ons bezighoudt 
in het juiste licht komt te staan.

Wees dan ook hier vandaag bij ons aanwezig

Op deze plaats waar stilte mag zijn.

Waar Uw stilte mag klinken.

Amen

Lied: Oh Lord hear my prayer

Verhaal over stilte

Er was eens een eenzame monnik die op een dag bezoek kreeg van enkele mensen.
Nieuwsgierig vroegen ze hem wat voor nut het leven in stilte en meditatie had.

De monnik, die net met een emmer water haalde uit een diepe bron, stopte zijn werkzaamheden en zei: ‘Kijk eens in de bron. Wat zien jullie?’
De mensen tuurden naar het water en zeiden: ‘We zien helemaal niets.’

Enige tijd later herhaalde de monnik zijn vraag. ‘Kijk weer in de bron. Wat zien jullie nu?’
De mensen keken weer en zeiden opgetogen: ‘We kunnen in de weerspiegeling onszelf zien!’

‘Dat is de kracht van de stilte,’ legde de monnik uit. ‘Ik was water aan het putten en daarom was het water onrustig. Nu is het rustig en kunnen jullie jezelf zien. De stilte van meditatie zorgt ervoor dat je jezelf kunt zien. Maar blijf nog even hier wachten.

Enige tijd later zei de monnik weer: ‘Kijk nu nog een keertje in de bron. Wat zien jullie nu?’ De bezoekers tuurden naar de bron en riepen uit: ‘Nu zien we de stenen op de bodem van de bron!’ ‘Juist,’ beaamde de monnik, ‘als je maar lang genoeg wacht en opgaat in stilte en meditatie, kun je de grond van alles aanschouwen.’(verzameld en naverteld door Wim van der Zwam)

Wat een prachtig verhaal. Nu gaan we zelf iets van stilte ervaren. U mag uw ogen hiervoor sluiten (dat helpt vaak om naar binnen te keren) maar als u dat niet prettig vindt kunt u een centraal punt zoeken in de ruimte om je blik op te richten. Ik geef u twee vragen mee. Daar mag u over mijmeren…als u wordt afgeleid van de vraag, oordeel uzelf dan niet. Alles mag er zijn. Na ongeveer een minuut of 5 zal er muziek klinken en kun je langzaam op jouw tempo straks de ogen weer openen of ze nog even dicht houden tijdens de muziek.

Mediteren Vraag 1: Wat betekent stilte voor je? En hoe vaak ben je werkelijk stil?

Muziek: Written on the sky door Max Richter

Evangelielezing: Marcus 6, 30-33

30De leerlingen die door Jezus op weg waren gestuurd, kwamen terug. Ze vertelden Jezus wat ze allemaal gedaan hadden. En wat ze de mensen geleerd hadden over God. 31Jezus zei tegen hen: ‘Kom, we gaan naar een stille plek om wat uit te rusten.’ Want er kwamen steeds zo veel mensen, dat Jezus en de leerlingen niet eens even konden eten. 32Jezus en de leerlingen gingen met de boot naar een stille plek.

Mediteren

2: Jezus zorgt hier voor zijn leerlingen. Ze zijn vol van wat ze die dag hebben meegemaakt en hij weet wat hen nog te wachten staat….nieuwe indruk volle dagen. Hij weet dat wat ze echt nodig hebben eten en stilte is. Stilte om opnieuw op te laden en om zoals in de vorige tekst: terug te keren bij de grond van je bestaan, bij God en bij jezelf. Graag neem ik u de komende minuten mee in een korte geleide meditatie waarin we in stilte net als de leerlingen van Jezus en Jezus zelf terug mogen keren in de stilte van je eigen binnenste.

Lied:  Wek mijn zachtheid weer

AANKONDIGING VOOR PERSOONLIJKE BIJDRAGE VIA DE COLLECTE

Muziek Reminiscent van Yiruma

Licht en gebeden

Lied: Licht dat ons aanstoot

VREDESWENS

VREDESLIED: De vrede, de vrede, zal zijn

MEDEDELINGEN  

Slotgedachte

Stilte is essentieel.
We hebben stilte nodig,
net zoals we lucht nodig hebben
en een plant licht nodig heeft.
Met een geest propvol woorden
en gedachten,
is er geen ruimte voor onszelf en (zlf toegevoegd) geen ruimte voor God.

Thich Nhat Hanh

Lieve mensen laten wij op weg gaan vandaag met de zegen van God. En aangezien iedereen mag zegenen, laten we die elkaar toezingen. Dat doen we door je buurvrouw of buurman rechts van je de hand op de schouder te leggen en je linkerhand in een zegengebaar. Je mag hierbij staan, lukt dat niet blijf dan voor zitten en leg je hand tegen de zijkant van iemands been

SLOTLIED en zegenwens: Vrede wens ik je toe

 

Nog geen reacties

Reactie plaatsen