Spreken met gezag

SAN SALVATORGEMEENSCHAP
DATUM  30 & 31 januari 2021 | Franneke Hoeks


Spreken met gezag

U kunt deze viering volgen via het YouTubekanaal van de San Salvator. Dat kunt u vinden via de volgende link: https://www.youtube.com/channel/UCgKq1QU2z2Iy48gT9lQ5UyQ .  De viering wordt daar in de loop van zaterdag op gepubliceerd.  U kunt dan de viering van dit weekend aanklikken. Wij wensen u een mooie viering toe.

Welkom
Fijn dat u aansluit bij deze online viering. We vieren samen en zoeken naar bezinning in een onrustige tijden. De afgelopen week werden we geconfronteerd met rellen in verschillende steden. Er zit iets explosiefs in de samenleving, lijkt het wel. Explosief beide kanten op. Het rellen en plunderen aan de ene kant. En aan de andere kant de stroom van mensen die helpen, vegen en steunen waar het maar kan. Tussen die uitersten gaan wij deze viering op zoek naar wijsheid en balans. Naar wie luister je? Wie spreekt met gezag? Wat is dat gezag dan?
Laten we het hier in deze digitale ruimte stil maken. We steken een kaars aan en met in het licht van die vlam maken ruimte voor de Eeuwige.

We bidden

Goede God, wees aanwezig tijdens
dit moment van vieren.
Laat jouw stem klinken
doorheen oude verhalen.
Doe ons verstaan
jouw boodschap van recht en vrede.
Maak ons ontvankelijk
voor woorden in jouw naam.
Heel de barsten
in onze ziel.
Verdrijf onzinnigheid
en maak ons waarachtig.

Acclamatie

Bij U is de bron van het leven
en in uw licht zien wij het licht

We lezen vandaag twee Bijbelverhalen. Verhalen die vandaag in veel kerken klinken. Eeuwenlang vonden mensen troost en steun in deze teksten.  Ze klinken hier bij San Salvator en worden gelezen vanuit verschillende huizen in de stad. Dat ook wij vandaag wijsheid, troost en moed mogen vinden in deze woorden.

We lezen Deutronomium 18, 15-20

Hij zal in uw midden profeten laten opstaan, profeten zoals ik. Naar hen moet u luisteren. U hebt de Eeuwige daar immers zelf om gevraagd, toen u bij de Horeb bijeen was? U zei: ‘Wij kunnen het stemgeluid van de Eeuwige, onze God, en de aanblik van dit enorme vuur niet langer verdragen; dat overleven we niet.’ De Eeuwige heeft toen tegen mij gezegd: ‘Zij hebben goed gesproken. Ik zal in hun midden profeten laten opstaan zoals jij. Ik zal hun mijn woorden ingeven, en zij zullen het volk alles overbrengen wat ik hun opdraag. Wie niet wil luisteren naar de woorden die zij in mijn naam spreken, zal ik ter verantwoording roepen.  Maar als een profeet de euvele moed heeft om in mijn naam iets te zeggen dat ik hem niet heb opgedragen, of om in de naam van andere goden te spreken, dan moet hij ter dood gebracht worden.’

Bezinning

Ik schrok van de beelden van de rellen uit Eindhoven, ’s-Hertogenbosch en andere steden. Bij de bestorming van het Capitool in Washington dacht ik nog: ‘Blij dat ik in Nederland woon’. Maar ook in het land van polderen, overleggen en onderhandelen gaat het mis. Goed mis. Er ligt iets van onbesproken onbehagen onder wat we met zijn allen zijn. Een gebrek aan vertrouwen in politiek, journalistiek, overheid en wetenschap. Hoe gaan we deze breuk helen? Hoe kunnen we samenleven als vertrouwen onder druk staat.
Het volk Israël staat aan de grens van het beloofde land. Mozes heeft ze door de woestijn geleid en ze zijn er bijna. Ze kijken letterlijk naar het land waar ze zullen gaan wortelen, waar ze een bestaan kunnen gaan opbouwen. Ze zijn er bijna, maar laten het hoofd hangen en klagen steen en been. Dat gebrek aan vertrouwen zorgt voor oponthoud. Het beloofde land is nog niet voor hen. Maar dromen mag, kan en moet want hoe zal het gaan als ze wel hun bestemming bereiken. Hoe gaat dat dan? Wie spreekt recht? Wie neemt de leiding? Wie draagt de verantwoordelijkheid? Mozes spreekt over een nieuwe rechtsorde met koningen, priesters, rechters enz. Maar ook naast al deze vormen van structuur in samenleven belooft de Eeuwige profeten aan zijn volk. Mensen die Gods stem zijn in menselijke taal. Dat is nogal een opdracht! Spreken in de naam van God. Niet mijn of jouw waarheid telt, maar juist dat wat alles overstijgt. Ga er maar aanstaan.

Lied
Deze woorden aan jou opgedragen
hier en heden prent ze in je hart
berg ze in het binnenst van je ziel
leer ze aan je kinderen
Herhaal ze, thuis en onderweg, waar je ook bent
als je slapen gaat en als je opstaat
deze woorden aan jou toevertrouwd.

Bind ze als een teken aan je hand
draag ze om je voorhoofd als een snoer
ter gedachtenis vlak op je ogen,
Grif ze in de stijlen van je deur
schrijf ze in de palmen van je hand.
Dat vermeerderen je levensdagen
en de dagen van je zoons en dochters,
dat je bloeien zult en niet verwelken,
bomen aan de bron. Hoor Israël.


We lezen Marcus 1,21-28

Ze gingen op weg naar Kafarnaüm, en op de eerstvolgende sabbat ging Jezus naar de synagoge en onderwees er de mensen. Ze waren diep onder de indruk van zijn onderricht, want hij sprak hen toe als iemand met gezag, niet zoals de schriftgeleerden. Er was in de synagoge ook een man die bezeten was door een onreine geest, en hij schreeuwde: ‘Wat hebben wij met jou te maken, Jezus van Nazaret? Ben je gekomen om ons te vernietigen? Ik weet wel wie je bent, de heilige van God.’ Jezus sprak hem streng toe en zei: ‘Zwijg en ga uit hem weg!’ De onreine geest deed de man stuiptrekken en verliet hem met een luide schreeuw. Iedereen was zo verbijsterd dat ze tegen elkaar zeiden: ‘Wat is dit allemaal? Een nieuwe leer met groot gezag! Zelfs als hij onreine geesten een bevel geeft, wordt hij gehoorzaamd.’ Het nieuws over Jezus verspreidde zich algauw overal in Galilea.

Bezinning

Iemand die spreekt met gezag. Blijkbaar is dit nieuwe gezicht in Kafarnaüm iemand die de boel flink opschut in de plaatselijke synagoge. Wat Jezus, want daar hebben we het over, precies gezegd heeft weten we niet. Blijkbaar heeft hij een andere aanpak dan de plaatselijke Schriftgeleerden. Misschien dat er iets oorspronkelijks, vernieuwends, verontrustends doorklinkt in de manier waarop deze bezoekende rabbi spreekt over de schrift.
De man, die ze niet allemaal op een rijtje heeft, gaat de confrontatie aan. Hij lijkt te zeggen wat velen dachten. Ik proef een spanning in de woorden van deze waanzinnige. Aan de ene kant de afwijzing. Aan de andere kant het besef dat Jezus Gods woord spreekt. Misschien is dat ook wel iets wat bij tijd en wijle in ons allemaal speelt. Het woord van God echt horen is niet altijd gemakkelijk. Dat vraagt soms iets van ons. Een ommekeer. Ik heb blinde vlekken bij de vleet. Dan is een woord van God dat mij tot de orde roept, een andere kant op stuurt, niet altijd de gemakkelijkste weg.  Een woord van God is vaak een confrontatie met jezelf.
Jezus is niet te flauw en gaat tegen de weerstand in. Hij verheft zijn stem en er komt ruimte in deze man, in deze gemeenschap om te zoeken naar nieuwe betekenis van oude waarheden. Niet wetten en regeltjes tellen, maar dat wat mensen tot leven wekt. Dat is de stem van God.
Wat zou ik ons als wereldburgers een profeet toewensen. Iemand naar wie we luisteren. Iemand die leven geeft. Iemand die Gods woord spreekt in mensentaal. Nee…. Dat hoef niet te wensen want ze zijn er al. De jonge zwarte dichteres bij de inauguratie van president Biden, de scholieren die de scherven van het vernielde bushokje voor hun school opruimen, de voetbalsupporters die oproepen niet te gaan rellen, de mensen die getroffen winkeliers een hart onder de riem steken … zijn zij niet allemaal een beetje profeet? Wij hebben niet één profeet nodig die spreekt met gezag, nee geef mij maar heel veel kleine profeten in wie, door woord en daad, het gezag van het goede leven voor allen zichtbaar wordt.

Muziek

We bidden

We bidden tot de eeuwige
die ons tot bestaan heeft geroepen
ons adem heeft gegeven

voor wie verward zijn en de richting kwijt,
opgejaagd in geweld en vernieling
wijs hen perspectief

voor mensen die hun hart laten spreken
en met bezems in de hand scherven ruimen
blijf hen bemoedigen.

voor iedereen gevangen in zij en wij
verdwalend in voortdurend tegenover
leer ons bruggenbouwen

voor mensen gevangen in systemen,
ten onrechte bestempeld als fraudeur
laat hen gehoord worden

voor mensen op de vlucht
wachtend op een plek die thuis kan zijn
schenk hen toekomst.

Voor wie ziek zijn
vragen we bemoediging en heling
voor wie een geliefde missen
vragen we steun en kracht
voor onze dierbare overledenen
vragen we jou
waak over hen.
Dat zij thuis mogen
 zijn in jouw liefdevolle licht.

Stilte
Laten we samen bidden met de woorden die Jezus ons meegegeven heeft.

Onze vader

We zingen – Vrede voor jou

Een verhaal

De meester was een voorstander van leren en wijsheid.
‘Leren’, zei hij, ‘doe je door het lezen van boeken of het luisteren naar toespraken.’

‘En wijsheid?
‘Door het lezen van het boek dat je eigen persoon is.

Hij voegde eraan toe;  ‘Geen gemakkelijk taak,  want elke minuut van de dag  wordt er een nieuwe uitgave van dat boek geschreven!’

Anthony de Melo sj


Zegen

We gaan weer op weg.
Waarheen je ook gaat:
weet je verbonden

met mensen die met jou vieren.
en weet je verbonden
met de Eeuwige.
In ieder van ons
klinkt het gezag van die stem
dus laat ons
dat maar proberen:
een beetje profeet zijn,
in het vertrouwen
dat God met ons gaat.

Muziek

***

Reageren op deze viering vinden we fijn. Dat kan via

Op dit moment missen wij de collecte als inkomstenbron.  U kunt de San Salvator blijven steunen door een bedrag over te maken op NL96 INGB 0006 0407 13 van San Salvator in Beweging.

Blijf vertrouwen, houd moed en let een beetje op elkaar
www.sansalvatorgemeenschap.nl

Nog geen reacties

Reactie plaatsen